Litvínovské sídliště Janov.

Litvínovské sídliště Janov. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Firma vysoudila dluh za vodu ve vybydleném domě, peníze dostane těžko

  • 41
Společnost Severočeské vodovody a kanalizace vyhrála soudní spor nad vlastníky bytů v jednom z paneláků na litvínovském sídlišti Janov. Ti jí musejí uhradit více než stotisícový dluh. Dům je však zdevastovaný, neobývaný a co do struktury majitelů přepestrý. Získat peníze se tak jeví jako naprostá utopie.

Konkrétně se jedná o blok D2 v Albrechtické ulici. Vodaři vysoudili 115 tisíc korun plus úroky z prodlení za nezaplacené vodné a stočné.

Směrem k vlastníkům loni nejprve poslali fakturu, pak předžalobní výzvu. Obojí marně. Nakonec se tedy obrátili na soud, podle něhož není o jejich nároku na částku pochyb.

„Vzhledem k tomu, že se žalobkyni předloženými listinnými důkazy podařilo prokázat tvrzení obsažená v žalobě a tato jsou zcela v souladu s právní úpravou, vyhověl soud podané žalobě. Zálohy byly placeny pouze z části, dlužná částka nebyla přes výzvu uhrazena. Žalovaný tedy dluží žalobkyni,“ uvedl mostecký soudce Daniel Nevečeřal. Rozsudek je již pravomocný.

Vodaři nicméně dosud od společenství vlastníků jednotek, které má uhradit také náklady na řízení, nedostali ani korunu. „Dosud nebyla ani částečně uhrazena pohledávka na dané adrese,“ potvrdila Iveta Kardianová, mluvčí firmy.

„Bude vymáhána standardním způsobem, a to v rámci exekuce. Věříme, že se snad, alespoň částečně, pohledávky dočkají úhrady,“ dodala.

Panelák je zcela bezprizorní. „Už dlouho v něm nikdo nežije,“ řekl zástupce velitele litvínovské městské policie Karel Šefl.

V minulosti ho spravovalo družstvo Krušnohor, skončilo s tím však v závěru roku 2016. Zmíněné dluhy vznikly později.

Dnes dům žádného správce nemá, proto mu soud musel ustanovit opatrovníka. Vlastníky jednotlivých bytových jednotek jsou lidé z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Zda má dům dluhy i u dalších poskytovatelů služeb a případně v jaké výši, není jasné.