Z rozhledny na kopci Varhošť už nepadají kameny, po opravě je opět přístupná

  • 3
Na kopci Varhošť nad Litoměřicemi se po rekonstrukci otevřela rozhledna. V uplynulých týdnech prošlo důkladnou renovací první zděné základové patro, na němž je umístěna ocelová, patnáct metrů vysoká věž, na kterou vede 68 schodů.

„Kamenná podezdívka, která zde stojí sto let, už byla v žalostném stavu, musela se opravit, protože se rozpadala a některé části zdiva vypadávaly. Podezdívku jsme rozebrali, vypadané kameny doplnili, vše přespárovali a vyčistili,“ říká Ladislav Pošík, investiční technik města Litoměřice, kterému rozhledna na Varhošti patří.

„Například na zadní straně ze zdi postupně vypadly tři kubíky kamenů a také pravý roh vedle vstupu se celý odlomil,“ doplňuje Radek Rosenkranc, majitel firmy, která opravu prováděla.

Zásadním přínosem rekonstrukce je také nová hydroizolace a zpevnění stěn. „Zdi totiž tvoří dvě strany lícového zdiva, uprostřed nichž je zdivo rubové. To vše bylo potřeba spojit. Zdi jsme proto navrtali, spojili kovovými trny a vyplnili tlakovou injektáží,“ popisuje Rosenkranc.

Stavaři se při rekonstrukci snažili zachovat ráz, kterým byla podesta rozhledny před sto lety postavena. „Pamětníci by neměli najít rozdíl,“ usmívá se Pošík.

Rekonstrukci platilo ze svého rozpočtu město a vyšla na 1 350 000 korun. Rozhledna je přístupná celoročně bez časového omezení a zadarmo.

Chladicí věž neprošla

Současná rozhledna na Varhošti je už třetí, která na tomto místě stojí. Tu první zde vybudoval v roce 1891 litoměřický Spolek pro České středohoří. Byla to dřevěná vyhlídka s přístupovým schodištěm, který byla postavena v korunách pěti statných dubů. Sloužila až do roku 1902, kdy byla stržena.

Jako další rozhledna měla na vrcholu kopce sloužit bývalá chladicí věž ústecké chemičky. Její instalaci však v roce 1925 radnice Litoměřic zabránila.

V roce 1927 byla u příležitosti 40. výročí založení Spolku pro České středohoří na čtyřmetrové kamenné podezdívce vztyčena desetimetrová trámová konstrukce s třemi vyhlídkovými patry. Stržena byla na počátku 70. let 20. století.

Od roku 1973 stojí na vrcholu patnáctimetrová železná rozhledna. Třináct tun těžkou ocelovou konstrukci s hlavním pilířem a třemi vyhlídkovými patry do betonového podstavce usazoval vrtulník.