V novém muzeu se lidé seznámí s prací hasičů prostřednictvím interaktivní hry.

V novém muzeu se lidé seznámí s prací hasičů prostřednictvím interaktivní hry. | foto: Vladimír Vacula

Jirkov otevře interaktivní hasičskou expozici za téměř 18 milionů korun

  • 2
Do nového multimediálního hasičského muzea se brzy budou moci vydat obyvatelé Jirkova na Chomutovsku i návštěvníci regionu. Od zajímavé expozice si město slibuje větší počet turistů.

„Před několika dny začal zkušební provoz, během kterého se ladí technické záležitosti expozice,“ přiblížila starostka Darina Kováčová (ANO) s tím, že slavnostní otevření se uskuteční v druhé polovině března.

Muzeum vzniklo v domě čp. 23 v Tyršově ulici, který prošel v uplynulých měsících kompletní rekonstrukcí. Přestěhuje se do něj také infocentrum, kterému již z kapacitních důvodů nevyhovují stávající prostory v Kostelní ulici.

Stavební práce stály 18,7 milionu korun, hradilo je město. Zahrnovaly kompletní přestavbu přízemí domu a částečnou rekonstrukci prvního patra, kde mají zázemí jirkovští hasiči, a dále vybudování nových venkovních přístřešků pro techniku a garáž.

Vytvoření muzejní expozice stálo dalších více než 17,8 milionu korun, i tato částka šla z rozpočtu Jirkova.

Návštěvníci díky ní poznají zajímavosti města a seznámí se prostřednictvím interaktivní hry a prvků s prací hasičů.

Podle původního plánu se mělo muzeum otevřít již v závěru minulého roku. Ovšem kvůli chybám v projektu za 200 tisíc korun došlo ke zdržení. Město vymáhalo po projektantovi sankci ve výši 90 tisíc korun, která byla uhrazena.

Muzeum s informačním centrem bude spravovat Kulturní vzdělávací a informační centrum. Výše vstupného do muzea se podle vedení města právě vypočítává.

„Nemělo by být příliš vysoké a pro školy zvýhodněné. Přesné částky ale ještě nejsou stanoveny,“ dodala místostarostka Dana Jurštaková (ODS).

21. října 2019