Veronika Kučerová se svou knihou.

Veronika Kučerová se svou knihou. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Na mateřské začala farmařit. O tom, jak jí to (ne)jde, vydala knihu

  • 0
O boji s plevelem, slimáky, nováčkovských zahradnických omylech, ale i prvních vítězstvích a biofarmaření pojednává nová humoristická kniha Sláma v botách. Příběhy ze zahrady sepsala mladá maminka dvou dětí Veronika Kučerová z Loun.

„Je to veselá knížka plná historek jedné maminky, která si nevážila klidu mateřské ‚dovolené‘, a tak skončila se slámou v botách,“ říká o své knižní prvotině autorka.

Poprvé vzala do ruky rýč a hrábě v březnu 2014. „K zahradničení mě zpočátku nejvíc motivovala snaha ušetřit. Nemám totiž moc ráda supermarkety, raději chodím do menších obchodů nakupovat kvalitní potraviny od regionálních farmářů a výrobců,“ vysvětluje Kučerová. 

„Dokud jsem pracovala, mohla jsem si dovolit kupovat ve farmářských obchůdcích všechno jídlo, ale na mateřské už jsem na to najednou neměla. A tak jsem si řekla, že zeleninu si přece můžu vypěstovat sama,“ poznamenává mladá žena.

„Zkouším zahradničit permakulturně, což zjednodušeně znamená bez postřiků a umělých hnojiv, co nejvíc v souladu s okolní přírodou,“ vysvětlila Kučerová.

O střetu dvou generací zahrádkářů

Otevřel se jí tak zcela nový svět, ovšem plný přírodních nástrah a škůdců, kteří se na její první výpěstky „třásli“. O tom, jak se s nimi vyrovnávala, začala nejdříve psát internetový blog, který se jmenuje stejně jako kniha. 

Úsměvné historky si nalezly řadu fanoušků především mezi mladými lidmi. Právě ti vnukli zahradnici a blogerce myšlenu vydat příběhy i knižně.

„Často mi psali, že by chtěli, aby si moje příhody přečetli i jejich prarodiče. Kniha je totiž také o střetu dvou generací zahrádkářů, dvou přístupů k zahradničení a životu obecně,“ poznamenává její autorka. 

„Na jedné straně babička, která má svoje zkušenosti, ale i zažité stereotypy, které nic nezlomí, a proti ní holka s hlavou plnou všelijakých nápadů. Právě to je zdrojem humorných situací, ale i napětí, komu se nakonec bude dařit víc a jak jedna druhou ovlivníme,“ popisuje Kučerová.

Autorka je zároveň zakladatelkou lounské semínkovny, která funguje na principu půjčování „vlastnoručně vypěstovaných“ semínek (o semínkovně více zde).