Vlk, kterého v horách zachytila fotopast (ilustrační snímek).

Vlk, kterého v horách zachytila fotopast (ilustrační snímek). | foto: fotopast Petra Scheiba

Senior se ztratil, když se vydal sledovat vlky. Našla ho horská služba

  • 4
Horská služba hledala několik hodin německého seniora, který se večer ztratil poblíž Hory svatého Šebestiána na Chomutovsku. Objevila ho až před půlnocí. Muž se podle záchranářů zřejmě vydal sledovat vlky, o jejichž výskytu v Krušných horách se v poslední době často mluví.

Devětasedmdesátiletý muž se podle náčelníka horské služby Miroslava Güttnera ztratil v úterý navečer mezi vodní nádrží Přísečnice a Horou svatého Šebestiána. 

Horská služba se zapojila do pátrání na žádost policie kolem dvacáté hodiny. Jediné, co záchranáři věděli, bylo místo, kde muž zaparkoval auto.

„Terén, ve kterém se podle informací ztratil, je tvořen rozsáhlými a velmi těžko přístupnými rašeliništi. Zároveň s tím jde o lokalitu, v níž takřka není signál pro mobilní telefon,“ uvedl zasahující záchranář Ondřej Vank.

Záchranáři najeli 300 kilometrů

Do hledání turisty se zapojili i policisté a hasiči. „Měli jsme k dispozici skialpinistické vybavení, dvě terénní čtyřkolky a těžké terénní vozidlo. Do terénu se kromě hlídek policie a horské služby vydaly také čtyřkolky místního hasičského sboru,“ doplnil Vank.

Záchranné složky pracovaly s tím, že senior je kvůli pozorování vlků na nějakém posedu na kraji lesa (o výskytu vlků na Chomutovsku čtěte více zde). Až později dostaly informaci, že jde o zpevněnou cestu s cedulí informující o přírodní památce. 

Záchranáři se rozdělili do skupin, během pátrání najeli dohromady skoro 300 kilometrů.

„Senior byl nakonec nalezen čtvrt hodiny před půlnocí hlídkou horské služby z Měděnce. Byl dezorientovaný, ale v dobrém fyzickém stavu. O čtvrt hodiny později byl předán za asistence policie rodině,“ dodal Vank.

Horská služba opakovaně apeluje na turisty, aby se nevydávali na trasy, které neznají, a neopouštěli značené stezky.

,