Uprchlíci ani zdražování nabídku brigád nesnížili, lidé mají jiná očekávání

  8:36
S nástupem léta stoupá pravidelně zájem o brigády. Navzdory příchodu uprchlíků i zdražování převyšuje však i letos nabídka brigád v Ústeckém kraji poptávku. Požadavky firem se totiž často míjejí s očekáváním zájemců. Ty stále láká hlavně práce v administrativě, nejvíc míst je však ve výrobě a logistice.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Škoda Auto

„Za poptávkou o letní brigády jsou letos dva faktory. Jedním z nich je konec školního roku, kdy zájemci přibývají přirozeně a děje se tak každý rok. Letos se nám i v Ústeckém kraji ale začali objevovat zájemci, kteří u nás již pracují, ale poptávají z důvodů zdražování a zvyšování nákladů i další brigádu, kterou by si mohli přibrat ke svému pracovnímu poměru,“ říká Andrej Baša, brand manager personální agentury Adecco.

Největší zájem o druhé zaměstnání je podle něj zatím hlavně na výrobních a skladnických pozicích, kde lze snadněji zkombinovat jednotlivé pracovní směny. „Jeden z našich klientů například zvýšil nabídku na pozice nočních brigádníků. Pracovní doba je zkrácená například na 4 či 5 hodin, takže brigádníkům zbývá čas i na další směnu,“ přibližuje Baša.

Právě výrobní společnosti, které neplánují přes letní měsíce celozávodní dovolené a vědí, že jejich zaměstnanci budou čerpat dovolené, potřebují k překrytí sezony brigádníky nejčastěji.

Ve druhé nejpočetnější skupině zaměstnavatelů jsou obchodní řetězce, logistické řetězce a sklady, které mají dlouhodobě zájem o baliče, skladníky či expedienty. Ve třetí skupině brigád pak figurují sezonní práce, jako jsou profese číšníků v turisticky exponovaných lokalitách nebo zahradnické práce.

Studenti také o prázdninách často využívají možnosti přivýdělku na pobytových či příměstských táborech. „Brigádu jsem si hledala přes webové pracovní portály a také jsem se ptala po známých. Nakonec jsem si našla brigádu na příměstském táboře, stejně jako loni,“ řekla osmnáctiletá studentka ústecké obchodní akademie Tereza Lipšová.

Na letní brigádu se studentka ptala i v jednom z nadnárodních výrobních podniků v ústeckých Trmicích, ale neuspěla. Firma v minulých měsících zaplnila dosud volná místa brigádníky z Ukrajiny.

Obavy z uprchlíků se nepotvrdily

Podle poznatků personálních agentur se však zdaleka nepotvrdily prvotní obavy z toho, že váleční uprchlíci zaberou všechna volná pracovní místa. Navíc hlavní nápor na pracovní pozice již pominul a v posledních dvou třech týdnech pomalu opadá. Spousta uprchlíků už se také v poslední době začala navracet zpátky do vlasti.

„V souvislosti se silnou uprchlickou vlnou jsme čekali výrazný růst zájmu o krátkodobé brigády, zatím však ve srovnání s předchozími lety nepozorujeme žádný výkyv,“ potvrdila Jitka Součková, marketingová ředitelka personální agentury Grafton Recruitment. Jejich společnost prý zatím neeviduje ani zvýšený zájem brigádníků, kteří by si potřebovali přivydělat kvůli zdražování cen.

Část studentů, důchodců či samoživitelů pak navíc preferuje dlouhodobé brigády, kde si mohou přivydělávat po celý rok. To je i případ Hany Císařové, která vypomáhá v jednom z obchodních řetězců.

„Mám dlouhodobou brigádu, ne jen na prázdniny. Rozbaluji zboží a dávám ho do regálu. Chodím ráno na dvě hodiny a pak jdu do školy,“ uvedla osmnáctiletá studentka.

Běžně nabízená mzda brigádníků se v letošním roce v závislosti na oboru a pozici pohybuje většinou mezi 120 a 150 Kč na hodinu.

  • Nejčtenější

Pečujte o něj, tlačí památkáři roky na majitele zámku. Teď spadla věž s kopulí

1. června 2024  12:48

Desítky let chátrající zámek ve Vršovicích na Lounsku se dál rozpadá. Je bez části střechy, zřícené...

Růžička o zlaté partě i kapitánu Červenkovi: O tým se stará jako Jágr

31. května 2024

Premium Světový titul po 14 letech. Zlato na domácím šampionátu dokonce po devětatřiceti. Minulé úspěchy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sběratel z Teplic: Modrý mauritius je Gretzky. Karet NHL má skoro 250 tisíc

1. června 2024

Premium Když hořel les v sousedství letního tábora a všichni se museli evakuovat, on seděl v chatce pod...

Zlatý mejdan dovolenkářů. Egypťané překvapili fandy i dortem à la česká vlajka

28. května 2024  7:20

Možná i pyramidy se otřásaly, když čeští fanoušci v egyptském hotelu Albatros Sea World během...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hasiči evakuovali z hořícího paneláku 120 lidí, jeden člověk se těžce zranil

30. května 2024  9:26,  aktualizováno  13:37

Hasiči zasahovali u požáru bytu v panelovém domě na sídlišti v Březenecké ulici v Chomutově....

Pražce visí „ve vzduchu“. Kvůli sesunutému náspu pod tratí nejezdí vlaky

4. června 2024  16:32

Pražce trčící „ve vzduchu“ nad sesutým náspem v Žalhosticích na Litoměřicku ukazují sílu nedávných...

Kojenci násilím prorazil lebku, řekl soud. Za ojedinělý exces dal otci 12 let

4. června 2024  12:25

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za pokus o vraždu tříměsíčního kojence v Chomutově do vězení...

V Litoměřicích zavřeli hlavní tah městem, potíže v dopravě potrvají měsíce

4. června 2024  10:02

Velké komplikace čekají následující měsíce řidiče v Litoměřicích. Neprůjezdná Mrázova ulice, která...

Gratuloval i Matthews. Kämpf o zlatu, útočných choutkách či pevném Rulíkovi

4. června 2024  8:56

Na světový šampionát v Praze ho brali na černou práci, ale on ukázal i zlaté ruce. A teď David...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...