Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jedí kosmonauti? Ragú, guláš i lososa, v konzervě i v pytlíku

Pokrmy a pochutiny, které mají na jídelníčku Rusové během svého pobytu na Mezinárodní kosmické stanici, můžete vidět na výstavě v Praze. V expozici jsou jídla v originálních obalech.
Vepřové s bramborovou kaší se podává po přidání 170 ml horké vody.

Vepřové s bramborovou kaší se podává po přidání 170 ml horké vody. | foto: Tomáš Krist/LN

Hovězí jazyk v aspiku, losos v želé nebo vepřový guláš. Všechna tato jídla jsou na menu ruského kosmického programu a vy byste mohli ochutnat, pokud byste si zaplatili pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici. Pokud se k tomu v nejbližší době nechystáte, můžete si je nyní alespoň prohlédnout v Praze. Výstava nazvaná Od věků sloužím člověku probíhá v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Ve vitríně spatříte různě velké plastové sáčky s vakuově balenými pokrmy, ale i malé konzervy, protože na jídle se zřejmě nevyplatí šetřit. "Naše rakety mají dostatečně velkou nosnost, takže nemusíme hledět na nějaké to deko navíc," tvrdí sebevědomě Jakovlevič Dubinskij z Moskevského domu míru, který zařídil, aby se "kosmonautické jídlo" do Prahy dostalo.

Zahájit ji přijel i ruský kosmonaut Viktor Gorbatko, který absolvoval tři lety do vesmíru a celkem strávil ve stavu beztíže 61 dní. Poprvé se vsoukal do kabiny lodi Sojuz v roce 1969, naposledy pak v roce 1980. Měl tedy možnost "na vlastní jazyk"sledovat vývoj jídel.

Hovězí jazyk v aspiku. Od běžných konzerv se liší absencí chemických konzervantů.

"Pamatuji si, že jsme zpočátku všechny pokrmy dostávali v tubách. Nejen bramborové a zeleninové kaše, ale i typickou ruskou polévku boršč. A dokonce i maso. Když se vymačkalo z tuby, vypadalo podobně jako paštika," vzpomíná Viktor Gorbatko na svůj první let v roce 1969.

Drobky poletující v kabině by mohly ohrozit elektrické kontakty v palubních přístrojích, proto se jídlo balilo a dodnes balí tak, aby kosmonauti nenadrobili. Zpočátku všechno vysávali nebo ucucávali přímo z obalů. Jenom chleba nebyl v tubách, ale měl podobu malých bochánků zabalených v průhledné fólii. "Každý bochníček byl tak akorát na jedno sousto, takže se nemusel kousat," říká Gorbatko.

Kosmonauti získávali v potravě každý den minimálně tři tisíce kalorií. Ovšem odborníci, kteří jim sestavovali jídelníček, dbali nejen na to, aby měl potřebnou kalorickou hodnotu, ale aby kosmonautům také chutnalo. "Několik týdnů před startem každý ze tříčlenné posádky ochutnával a podle jeho přání kuchaři směsi a pasty v tubách různě kořenili," vzpomíná Gorbatko, kterému bude začátkem letošního prosince 78 let.

Sám nebyl v jídle vybíravý a chutnalo mu všechno, kromě rybích jater. Ale jeden z jeho kolegů neměl rád sladkosti, které museli kosmonauti jíst kvůli dostatečnému přísunu kalorií. Kolega pak na palubě měnil tubičky se sladkým obsahem za tuby s masem nebo solenou rybou.

Mléko v prášku a vakuu může být horké nebo studené, podle teploty přilité vody.

Čaj bez cukru s citronem. Nadměrně velký plastový sáček není symbolem mrhání, po nalití horké vody se z něho čaj rovnou pije.

Dnešní nabídka: zalévané ragú

Viktor Gorbatko při své návštěvě v Praze uvedl i několik detailů ze současné přípravy jídel pro kosmonauty. Potraviny se zbavují při nízké teplotě vody a díky této úpravě si zachovávají chuť a kvalitu. Před konzumací se do obalu jen vstříkne voda a obsah se trochu promne. Takto si připravují kosmonauti například ragú, fazole po bulharsku nebo vepřové s bramborovou kaší. Ale také nápoje z prášku, třeba šťávu z jablek a borůvek. Zdrojem vody přidávané do jídla jsou palivové články, které přeměňují směs vodíku a kyslíku na vodu.

Do některých pokrmů není nutné přidávat ani vodu, stačí, když se obal otevře a obsah se dostane do kontaktu se vzduchem v kabině. Po chvilce jídlo "obživne" a chutná jako čerstvé. "Takto se například připravuje salát z červené řepy," říká Viktor Gorbatko. Jedinečnost kosmické stravy je podle něho především v tom, že se během výroby nepoužívají žádné chemické konzervační látky. Přesto, jak lze vyčíst z obalu, vydrží třeba vakuově balený tvaroh déle než jeden rok.

Jídlo je baleno do tzv."spoon bowls". Jde o sáček nebo misku, ze kterých je možné po přidání vody jíst jídlo lžící. Vlhký pokrm na lžíci přilne a nemá šanci poletovat vzduchem. Nápoje se ve stavu beztíže konzumují pomocí takzvaného přepážkového adaptéru, podobá se tomu, jakým jsou vybaveny lahve na pití během sportu.

Autor je publicista na volné noze, dříve dlouholetý vedoucí vědecké rubriky Lidových novin.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Zázrak! NASA po pěti měsících obdržela od sondy Voyager smysluplnou zprávu

v diskusi je 179 příspěvků

23. dubna 2024  13:37

Když se v únoru letošního roku stále nedařilo navázat smysluplnou komunikaci s jedním z...

Proč umělá inteligence lže a proč kvůli ní zhloupneme. Počítačový expert vypráví

v diskusi je 17 příspěvků

22. dubna 2024

Premium Zatímco průmyslová revoluce zaváděla masivní využití strojů, které nahradily lidské svaly, nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dnes už se bez nich válčit nedá. Raketový vzestup bojových dronů

v diskusi je 47 příspěvků

24. dubna 2024

Bezpilotní letadla (drony) jsou v posledních dvou dekádách na raketovém vzestupu. Přispěla k tomu...

KVÍZ generála Pattona. Vypořádejte se s ocelovou lavinou

v diskusi je 7 příspěvků

28. dubna 2024

Jak jste dobří v tancích, poznáte je nejen na plese, ale i v následujícím kvízu. Kvíz je zaměřen na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čekání na české lidové auto nemělo konce. Před 100 lety jezdili jen boháči

v diskusi je 23 příspěvků

28. dubna 2024

Před 100 lety Čechoslováci marně čekali na tuzemské lidové auto. Drtivá většina obyvatel si totiž...

Na Ukrajině zuří válka dronů. Co jsou sebevražedné drony a vyčkávací munice?

v diskusi jsou 4 příspěvky

30. dubna 2024

Sebevražedné drony a vyčkávací munice zažily obrovský rozvoj, protože se dají vyrobit za pár...

Nečekaně nízká poptávka po brýlích Apple snižuje dodávky až o polovinu

v diskusi je 14 příspěvků

29. dubna 2024  17:30

V době uvedení na trh byly brýle Apple Vision Pro nedostatkovým produktem. Nyní, několik měsíců po...

Necháte se nachytat na triky internetových podvodníků?

v diskusi je 12 příspěvků

29. dubna 2024

Typickou obětí internetového podvodu už nejsou jen senioři. Kyberzločinci se zaměřili i na mladší...

Čekání na české lidové auto nemělo konce. Před 100 lety jezdili jen boháči

v diskusi je 23 příspěvků

28. dubna 2024

Před 100 lety Čechoslováci marně čekali na tuzemské lidové auto. Drtivá většina obyvatel si totiž...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...