Volejbalisté Zlína si myslí na postup do semifinále.

Volejbalisté Zlína si myslí na postup do semifinále. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínští volejbalisté sázejí na sehranou sestavu a sní o semifinále

  • 0
Předloni bojovali o záchranu, loni v pohodě postoupili do vyřazovací části. V posunu směrem vzhůru chtějí zlínští volejbalisté pokračovat také letos. Sní o semifinále play-off, které si naposled zahráli v roce 2000.

"Možná jsou to přemrštěné ambice, protože v semifinále se vidí spousta jiných týmů," poznamenal trenér a manažer Fatry Zlín Roman Macek. "Ale naše mužstvo je nabité hráči, kteří jsou zvyklí vyhrávat. Proto bychom rádi konečně překročili čtvrtfinále play-off."

Zlínskou výhodou je sehraná soupiska. Sice v ní figuruje pět třicátníků, ovšem ve srovnání s loňským ročníkem se tým nezměnil. Všechny opory zůstaly. "Kádr je konsolidovaný, díky tomu by měl řadu soupeřů přečnívat," nepochybuje kouč. "Věřím, že mančaft je pod kontrolou starších a zkušených, kteří ví, co udělat pro úspěch," dodal.

Sestavu rozšířili tři nováčci - jeden zkušený a dva mladí. Po letech se do Zlína vrátil Čestmír Černý, který je připraven zaskočit v roli univerzála nebo smečaře. Z Opavy, jež kvůli nedostatku financí extraligový tým rozpustila, získala Fatra dva talenty.

Na svou šanci čeká především smečař Michal Přikryl, zatímco nahrávač Jakub Janouch bude nastupovat na farmě ve Starém Městě. "Mládí je devízou, ale nezaručuje místo v sestavě. To si musí vybojovat," naznačil kouč. "S Přikrylem jsem spokojený," dodal jedním dechem.

Kádr opustili smečaři Pavel Kolář s Filipem Kosatíkem, kteří téměř nenastupovali. Na soupisce zatím není ani zkušený univerzál Aleš Paták, jenž stále není fit po letní operaci ramena. S týmem sice trénuje, ale kompletní program zatím nezvládá. "Jeho služeb se nezříkáme. Ale řekli jsme si, že teprve až bude naplno útočit a smečovat, pobavíme se o smlouvě," podotkl Macek.

Klub vstupuje do nové sezony s tradičním názvem, společnost Fatra Napajedla zůstává generálním partnerem klubu. Ovšem to neznamená, že by ve Zlíně nemuseli šetřit. "Každý z nás vnímá, že doba je složitá," podotkl Macek. "Konstrukce týmu je ovšem dlouhodobě připravovaná tak, abychom mzdovými prostředky šetřili. V týmu jsou proto mladší studenti nebo starší hráči, kteří už mají svou práci."

Máme dobrý mančaft, nepochybuje Obdržálek

Jeho loňský návrat domů mužstvu prospěl, do obranné hry přinesl zkušenosti, jistotu i bojovnost. Také v nové sezoně proto budou zlínští volejbalisté hodně spoléhat na své libero Přemysla Obdržálka. "Jsem rád, že konečně začínáme. Vždyť kvůli tomu jsme uplynulé dva měsíce dřeli naplno," v dobré náladě poznamenal 32letý Obdržálek.

Přemysl Obdržálek


Ve srovnání s loňským ročníkem se zlínská sestava téměř nezměnila. Považujete to za výhodu?
Určitě. Věřím, že to přinese své ovoce.


Trenér Macek naznačil, že byste měli zaútočit na semifinále. Je to reálný cíl?
Bylo by to pěkné, i když jde o hodně těžký úkol. Ale mančaft máme dobrý.


V přípravě jste prohráli jen jednou. Naznačuje to vaši sílu?
Příprava nám vyšla, ale nechci hodnotit, jestli byla vydařená nebo ne. Natrénováno máme, takže jde o to, abychom to prodali v extralize.


Začínáte u nováčka v Havířově, pak vyzvete loňské finalisty Kladno a České Budějovice. Úvodní kola odhalí vaše ambice výrazněji, že?
Oba finalisty považuji za největší favority, ale důležitý bude hlavně první zápas. V Havířově nesmíme připustit žádné komplikace a vyhrát.


Nevadí vám, že začínáte právě u nováčka, který se bude chtít při své premiéře předvést?
Nechci je podceňovat, ale měli bychom jim ukázat sílu extraligového týmu.


Letos se bude hrát s novými míči. Vyhovují vám?
Víc plachtí než ty minulé, je potřeba si na ně zvyknout.


Jak dlouho vám to potrvá?
Už mi začínají sedět. Při příjmu plachtícího podání jsou horší, protože víc plachtí. Ale právě proto, že víc plachtí, se naopak líp přijímá smečovaný servis.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž