Budou se volejbalisté Maceraty radovat z další cenné trofeje?  A s nimi Čech Martin Lébl?

Budou se volejbalisté Maceraty radovat z další cenné trofeje? A s nimi Čech Martin Lébl? | foto: www.legavolley.it

Volejbalová Liga mistrů má také české vítěze. Zatím je jich pět

  • 0
Pouze pět českých volejbalistů v novodobé historii vyhrálo Ligu mistrů. Jiří Novák a Marek Pakosta s Paris Volley roku 2001, Jiří Král s Trevisem v roce 2006 a Lukáš Ticháček a Jiří Polanský s Friedrichshafenem před dvěma roky.

Přidá se k nim Martin Lébl?

Ten se o triumf pokusí tento víkend s italskou Maceratou. A v zádech bude mít české příznivce, protože letošní Final Four hostí pražská O2 Arena. Soupeři Maceraty budou italské Trentino, ruské Odincovo a řecký Iraklis Soluň.

Vítězství českého hráče v nejprestižnější světové klubové soutěži není zvláštností, český klub však nemá na úspěch sebemenší šanci.

„Je to otázka peněz. Zdejší kluby by musely mít rozpočty jako v Itálii, jen tak by přilákaly kvalitní hráče a stáhly nejlepší české volejbalisty z ciziny,“ uvedl opavský trenér a někdejší reprezentant Martin Demar.

„Liga mistrů je jinde, v nedohlednu,“ potvrdil ostravský trenér Jaroslav Tomáš.

Rozpočty špičkových klubů se pohybují od dvou do tří milionů eur (81 milionů korun), ale jsou i vyšší.

„V Lize mistrů jsou týmy stavěny, aby uspěly,“ řekl českobudějovický trenér Petr Brom. „Zatímco my jsme do soutěže šli s jedním Argentincem a bývalými reprezentanty.“

A tomu odpovídaly výsledky, České Budějovice za minulé dvě sezony v Lize mistrů nevyhrály. Nejdál se v sezoně 2006–2007 dostala Ostrava, jež jako jediný český tým postoupila ze skupiny, vypadla v osmifinále. Navíc klub musel zvýšit rozpočet o čtyři miliony korun, aby vůbec Ligu mistrů mohl hrát.

Přesto má soutěž i české vítěze, jenže to se hrál ještě Pohár mistrů evropských zemí a Češi patřili ke světové špičce. Z titulu se radoval Spartak Brno (1968), Zbrojovka Brno (1972) a Dukla Liberec (1976).

„Jako odměnu jsme dostali prémie pět tisíc korun a pochvalu před bojovou zástavou u ministra obrany,“ usmál se Jaroslav Tomáš, který triumfoval s Duklou. „Ale tehdejší a dnešní volejbal srovnávat nejde. Za těch třicet let je někde jinde svou dynamikou, výškou hráčů a hlavně propracovanou taktikou.“

To vše uvidí příznivci v sobotu a v neděli v Praze. Vstupenky, jejichž ceny se pohybují od 250 do 900 korun, jsou stále v prodeji.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž