Volejbalisty prověří vicemistři světa

Nymburk - Vicemistři světa o víkendu dvakrát prověří síly českých volejbalových reprezentantů. Tým trenéra Zdeňka Haníka se v sobotu v Odolena Vodě a v neděli na Kladně utká se silným Polskem. Národní mužstvo je v plné přípravě na olympijskou kvalifikaci, která je čeká příští týden v Portugalsku.

Trenér Haník se těší na kvalitní přípravu se silným protivníkem. "Také Poláci se chystají na olympijskou kvalifikaci, takže přijedou v plné síle," říká kouč.

Z kádru, který loni došel na mistrovství světa v Japonsku až do finále, budou na středočeských palubovkách chybět jen zraněný blokař Kadziewicz a libero Gacek.

Argentinský kouč Raul Lozano už pracuje jen s třinácti hráči, Haník má stále v kádru šestnáct uchazečů o dvanáct letenek do Portugalska.

"Už jsem plánoval, že nominaci zúžím, ale včera se zranil Jakub Novotný a to mě přimělo k tomu, abych ještě počkal," říká Haník.

Univerzál Jakub Novotný má problémy se šlachou na chodidle a dnes jej vyšetří fyzioterapeut Pavel Kolář.

Proti Polsku už chce Haník testovat užší kádr hráčů pro základní sestavu. Rovným dílem chce dát šanci jen oběma nahrávačům a zřejmě i liberům.

V sobotu se hraje od 18 hodin v Odolena Vodě, v neděli je začátek zápasu na Kladně o hodinu dříve.

Česko - Vídeň 3:0 (23, 23, 14)

Ještě před Poláky čekal na volejbalisty tým HotVolley Vídeň, za který nastupuje i český smečař Michal Hrazdira.

Ve čtvrtek zvítězili hladce 3:0 (23, 23, 14) a lepší byli i v dodatkovém čtvrtém setu, který vyhráli 25:20. Druhý duel je na programu dnes odpoledne v Odolena Vodě, hraje se však za zavřenými dveřmi bez přítomnosti diváků.

Ve čtvrtek Haník nasadil sestavu Ticháček, J. Novotný, Lébl, Kotrch, Hudeček, Baránek, libero Kryštof, střídali Konečný, Král a Popelka, dnes by mělo dojít na další muže v kádru.

"Až do svého zranění hrál velmi dobře Jakub Novotný, stabilní výkon podal Lébl a velmi dobře se ukázal Kryštof," říká Haník, podle kterého zápas naopak příliš nevyšel smečařům Barankovi s Hudečkem.

Už ve středu národní tým vstoupí do složité olympijské kvalifikace. Na předkvalifikačním turnaji v portugalské Evoře Češi začínají zápasem s domácími reprezentanty a o den později hrají s Německem.

Pokud Haníkův tým neskončí ve tříčlenné skupině poslední, bude hrát o víkendu semifinále a případně i finále evorského turnaje. Jen celkový vítěz si zajistí postup do lednové závěrečné kvalifikace do Turecka.

Kdo se o víkendu představí

Česko

Nahrávači: Jaroslav Škach (SCC Berlín), Lukáš Ticháček (Friedrichshafen).
Smečaři: Jiří Popelka (Toulouse), Marek Novotný (Treviso), Kamil Baránek (Poitevin), Ondřej Hudeček (Rennes), Jiří Novák (Paříž).
Blokaři: Martin Lébl (Macerata), Jiří Král (Treviso), Michal Rak (Taranto), Tomáš Kotrch (ČZU Praha).
Univerzálové: Jakub Novotný (Kedzierzyn), Jan Štokr (Perugia), David Konečný (Ostrava).
Libera: Jiří Polanský (Kladno), Martin Kryštof (Liberec).

Polsko

Nahrávači: Pawel Zagumny, Lukasz Zygadlo
Libero: Krzysztof Ignaczak
Smečaři: Sebastian Swiderski, Michal Winiarski, Piotr Gruszka, Michal Bakiewicz
Univerzálové: Mariusz Wlazly, Grzegorz Szymanski
Blokaři: Wojciech Grzyb, Marcin Mozdzonek, Wojciech Jurkiewicz, Daniel Plinski.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž