Volejbalisté Liberce se chystají na černohorský tým.

Volejbalisté Liberce se chystají na černohorský tým. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Volejbalisty Dukly Liberec prověří i olympijský vítěz

  • 0
Do bitvy o postup mezi nejlepších osm týmů Poháru CEV, druhé nejvýznamnější evropské soutěže, vstupují volejbalisté Dukly Liberec. V prvním utkání osmifinále hostí ve své hale od 18:00 silný černohorský tým Budvanska Rivijera Budva, který před rokem obsadil v Poháru CEV třetí pozici.

Dukla vyřadila v 1. kole bez ztráty setu maďarský Dunaujvaros, Budva si poradila po výhrách 3:0 a 3:1 s belgickým Lennikem. "Z mého hráčského působení v Belgii se znám s trenérem Lenniku, takže jsem se u něj informoval. Máme nahrané ty dva zápasy," uvedl liberecký kouč Vladan Merta. "Jsou to vlastně hráči z bývalé Jugoslávie, kteří volejbal umějí parádně. Bude to velice kvalitní soupeř. V týmu Budvy jsou samí dvoumetroví chlapi."

 Tým Budvanske Rivijery je složený převážně z hráčů z Černé Hory, ale základ sestavy tvoří tři reprezentanti Srbska, kteří dřív hrávali za Jugoslávii. Hlavní hvězdou je 33letý smečař Slobodan Boškan, olympijský vítěz ze Sydney 2000. "Černohorci berou evropský pohár nesmírně vážně. Pro ně je volejbal sportem číslo jedna. Hráči přijeli už v pondělí, poté devět novinářů a před tím nás sledovali ve dvou zápasech...," konstatoval Merta.

Ten se bude muset obejít stejně jako v posledních duelech extraligy bez zraněných přijímajících smečařů Jeslínka a Hlinovského, takže hlavní tíha bude ležet na Pešlovi a Nesvačilovi. "Přesto chceme využít domácího prostředí a do soupeře musíme jít tvrdým a kvalitním servisem. Hra Budvy je založená na útoku, takže je potřeba nenechat jim prostor na dobrou nahrávku," plánuje Vladan Merta.

Vstupné na středeční duel je stejné jako na domácí ligu 30 korun a permanentky jsou v platnosti. Odveta se hraje za týden v Černé Hoře.

Pešl: Budou to vyrovnané zápasy

Na zkušenosti smečaře Petra Pešla budou dnes volejbalisté Dukly hodně spoléhat. Liberecké čeká doma v Poháru CEV nesmírně silný soupeř – Budvanska Rivijera Budva z Černé Hory. "Viděl jsem jejich zápas z prvního kola. Lehce vyhráli, ale belgický Lennik je moc neprověřil. Myslím, že máme na to sehrát vyrovnané partie a popereme se o postup," tvrdí 35letý Petr Pešl, který hrával dlouhá léta v cizině a v poslední době je jednou z hlavních opor volejbalistů Liberce.


Odkud hrozí největší nebezpečí ze strany Budvy?
Mají velmi dobrého nahrávače a opírají se o výkon univerzála, který to mlátí hlava nehlava, ale jen rovně před sebe, takže věřím, že když zmobilizujeme bloky, dá se ubránit.


Vy jste hrál dlouho hlavně ve Francii, poznal jste určitě volejbalisty z bývalé Jugoslávie, v čem vynikají?
V technice, v preciznosti a nedělají moc chyb. Možná kazí dost servisů, ale pak toho zase hodně počapají v poli. Znám osobně smečaře Budvy Boškana, přišel po mně do Tours. Ten dělá takovou tu černou práci pro tým, hodně platný hráč.


Vyhráli jste osm mistrovských zápasů v řadě, takže sebevědomí vám asi před takhle těžkým a důležitým zápasem nechybí, je to tak?
Přesně. S každým vyhraným zápasem jdeme psychicky výš a výš. A je moc dobře, že jednou zahrajou dva kluci na sto dvacet procent a v dalším zápase zase jiní dva. Mančaft máme dobrý, věříme si a můžeme se na sebe spolehnout.


Po zraněních Jeslínka a Hlinovského jste zbyli s Nesvačilem na postu přijímajícího smečaře jen dva. Jak to ovlivňuje vaši hru?
No, musíme si dávat víc pozor. Kdyby se někdo z nás zranil, byl by to asi trošku problém, protože by se muselo v sestavě improvizovat. Je to nepříjemné, ale s tím se prostě nedá nic dělat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž