České volejbalistky Eva Rutarová (vlevo) a Michaela Mlejnková se pokoušejí

České volejbalistky Eva Rutarová (vlevo) a Michaela Mlejnková se pokoušejí zblokovat slovinský útok. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Volejbalistky vstoupí do světové Grand Prix, hrají s Nizozemskem

  • 0
České volejbalistky stojí před prvním vrcholem sezony, čekají je dva turnaje světové Grand Prix. V pátek vstoupí tým v Poreči do soutěže duelem s Nizozemskem, dalšími soupeřkami budou domácí Chorvatky a Argentina. Druhý turnaj Češky odehrají o týden později v Samokovu za účasti Portorika, Chorvatska a domácího Bulharska.

Hlavním vrcholem reprezentační sezony pak bude od 26. září mistrovství Evropy v Nizozemsku.

Týmu bude na obou turnajích chybět zraněná opora Aneta Havlíčková, která léčí poraněné koleno. „Citelně ji postrádáme. S výkony na turnaji v Jekatěrinburgu jsem příliš spokojen nebyl, zklamaly mě hlavně nevydařené koncovky setů v utkání s Čínou. Věřím, že se nyní představíme ve větší herní pohodě,“ uvedl trenér Carlo Parisi.

Ve světovém žebříčku si české volejbalistky pohoršily, patří jim 31. místo a z porečského kvarteta jsou na tom nejhůře. Argentina je čtrnáctá a Chorvatsko s Nizozemskem se dělí o 17. místo.

„Z tohoto umístění je patrné, že nás čekají velmi kvalitní zápasy. Podle žebříčku se však nedá posuzovat aktuální síla soupeřek. Naším cílem je dosáhnout co nejlepšího umístění a pokusit se postoupit do turnaje Final Four,“ dodal Parisi.

Závěrečný turnaj se uskuteční 1. a 2. srpna v Lublinu, vedle domácího Polska na něj postoupí tři nejlepší celky v součtu dvou turnajů.

Do letošní Grand Prix zasáhne stejně jako loni 28 zemí, které jsou rozděleny do tří výkonnostních skupin. V první je 12 týmů, ve druhé a třetí skupině je shodně po osmi družstvech. V každé z těchto úrovní se na závěr uskuteční finálový turnaj.

Grand Prix se hraje od roku 1993, v jejím prvním ročníku startovalo jen osm družstev. České volejbalistky do prestižní soutěže poprvé zasáhly před dvěma lety, z dvaceti týmů tehdy skončily na 14. místě s dvěma výhrami a sedmi porážkami. Před rokem hrály ve třetí divizi, celkově obsadily 22. místo a postoupily o úroveň výš.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž