Volejbalisté i podruhé porazili Poláky

Kladno - Čeští volejbalisté porazili před kvalifikací na olympijské hry v Pekingu i podruhé Polsko. Po sobotní výhře 3:1 v nedělní kladenské odvetě nenechali soupeřům ani set. Cenné vítězství postavili na kvalitním servisu společně s obranou na síti a výborným výkonem k němu pomohl univerzál David Konečný.

Trenéři Zdeněk Haník s asistentem Janem Svobodou po utkání ještě neuzavřeli dvanáctičlennou nominaci pro kvalifikační turnaj v portugalské Evoře.

"Otazník máme na postu univerzála. Jakub Novotný, s nímž jsme počítali, je totiž tři dny zraněný a v pondělí se rozhodne. Jde k docentu Kolářovi, pak vyřadíme někoho z trojice Novotný, Konečný a Štokr," řekl Svoboda.

Do Portugalska v úterý neodletí druhé libero Polanský, blokař Kotrch a další marod smečař Baránek. Jakuba Novotného, odvážného útočníka z polského týmu Kedzierzyn, znovu zlobí problematický úpon na chodidle. Neměl tak šanci zahrát si o víkendu proti dobře známému soupeři, který se připravuje rovněž na boje o olympiádu.

Poláci dnes nastoupili ve stejné sestavě, ale nevedlo se jim. "Hned ze začátku o hodně bodů prohrávali, my jsme dobře bránili i ztrátovali. Ve druhém setu nám ale začali dělat problémy plachtícím podáním. Otočili jsme to až na 14:11 a Popelka proměnil první setbol," popsal Svoboda.

Trenér polského týmu poté začal točit se sestavou, která se dostala až do tříbodového trháku. Ale po sérii Popelkových servisů Češi otočili na 16:14 a další šňůra v závěru při podání Krále ve spolupráci s obranou na síti znamenala další cennou výhru.

Čeští reprezentanti vstoupí do složité olympijské kvalifikace ve středu. Na turnaji v Evoře začnou proti domácím Portugalcům, o den později se utkají s Němci. Pokud neskončí Haníkův výběr ve tříčlenné skupině poslední, bude hrát o víkendu semifinále a případně i finále. Jen vítěz postoupí do lednové finální části kvalifikace v Turecku.

Česká republika - Polsko 3:0 (18, 23, 22)
Sestava ČR:
Král, Konečný, Popelka, Lébl, Ticháček, Novák, libero Kryštof - Hudeček.

David Konečný se snaží překonat smečí blok Andreje Flajse v utkání Evropské ligy Česko - Slovinsko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž