Lucia Mikšíková z Dukly Liberec na příjmu.

Lucia Mikšíková z Dukly Liberec na příjmu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Boj o první místo: liberecké volejbalistky se chystají na Olomouc

  • 1
Jasným šlágrem 4. kola extraligy volejbalistek bude jeho čtvrteční předehrávka, v níž se střetnou dvě aktuálně nejlepší družstva soutěže. Ženský tým Dukly Liberec, v tabulce druhý, přivítá ve své hale lídra soutěže z Olomouce. Atraktivní duel začne v pátek v 18.00.

Oba týmy mají po třech kolech jako jediné na kontě plný počet devíti bodů, přičemž Hanačky ztratily jeden set, liberecké hráčky dva. Třetí Prostějov má také tři výhry, ale jednu v tie-breaku, takže má o bod méně než vedoucí duo.

„Na zápas se těšíme a jsme zvědaví, jestli bude opět tak vyrovnaný a divácky atraktivní, jako byly ty v minulé sezoně. Bude to pro nás takový první ostrý test a porovnání výkonnosti s naším aktuálně asi nejlepším týmem,“ míní Libor Gálík, kouč žen Dukly.

Po unikátní desetileté prostějovské nadvládě by měla letos extraliga volejbalistek vstoupit do nové éry. Český šampion z Prostějova totiž osekal rozpočet a olomoucký klub, který získal v posledních třech sezonách stříbro, mu přetáhl opory smečařku Kossányiovou, blokařku Trnkovou a libero Kovářovou a prahne po zlatu.

„Chyběl nám v posledních letech jen malý krůček k titulu. Po stříbrné éře bychom už rádi dosáhli na prvenství,“ hlásil na startu letošního ročníku olomoucký trenér Jiří Teplý, jemuž v kádru zůstaly i další reprezentantky Strušková a Orvošová či zkušená slovenská nahrávačka a kapitánka týmu Dudová.

Vysoké ambice však má ve své druhé extraligové sezoně v historii i notně pozměněný liberecký tým, který chce vylepšit loňské 5. místo a touží po některé z medailí. V ofenzivě zatím družstvo spoléhá na novou slovenskou univerzálku Nikolu Pištělákovou, loňskou oporu a další Slovenku Lucii Mikšíkovou a překvapivě také na mladičkou smečařku Kristýnu Šustrovou, jež zatím absolvovala všechny tři duely v základní sestavě a uhrála 38 bodů.

„Kristýna je určitě obrovský talent českého volejbalu. Základní sestavu si vybojovala v přípravě dobrými a hlavně spolehlivými výkony bez výkyvů. Hlavně v utkání proti Drážďanům, což je jeden z evropských top týmů, dokázala, že se toho i v šestnácti letech nebojí a proto tu důvěru zatím pořád má,“ řekl kouč Gálík na adresu 184 cm vysoké Šustrové, která 10. listopadu oslaví teprve 17. narozeniny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž