Radost budějovických volejbalistů

Radost budějovických volejbalistů | foto: Petr Lundák, MF DNES

Titul? Volejbalisté Českých Budějovic musí doma vyhrávat

  • 0
Před play-off volejbalové extraligy poslali českobudějovičtí hráči Jihostroje soupeřům jasný vzkaz. Když budete chtít v Budějovicích vyhrát, musíte se hodně snažit. Jihostroj totiž v aktuální sezoně před domácím publikem ani jednou neprohrál. A první část sezony zakončil na prvním místě.

Ve sportovní hale tým vedený koučem Janem Svobodou ztratil pouze jen dva body. V polovině prosince s Karlovarskem po výhře v tie-breaku 3:2 a podruhé tuto sobotu, když stejným poměrem v posledním kole základní části udolal Ostravu.

„Chtěli jsme vyhrát, takže můžeme být zatím spokojení,“ pousmál se blokař Jihostroje Radek Mach. „Ale zase bych neviděl nějaké velké rozdíly mezi zápasy doma a venku. Naše domácí dominance spočívá v tom, že jsme tady zvyklí a silní na servisu. Na našem volejbalu je to poměrně dost znát, my totiž hrajeme systém, který je na kvalitním podání založený,“ vysvětlil Mach, proč se Jihostroji doma tak daří.

Z dosavadního průběhu extraligy může mít radost také vedení klubu. „Určitě jsme se základní částí spokojení, a to jak s umístěním, tak s výkony hráčů. Do Vánoc jsme byli s naší hrou spokojení extrémně, ale po Novém roce už forma nebyla úplně špičková. Jsme ale rádi, že jdeme do play-off z prvního místa,“ míní manažer Jihostroje Stanislav Pochop.

Pro českobudějovický celek může být první místo velká výhoda. Pokud by si Jihočeši udrželi domácí neporazitelnost i v play-off do konečného případného sedmého utkání finále, tak oslaví svůj devátý mistrovský titul. Všechny série totiž odstartují v budějovické sportovní hale.

„Může to být opravdu naše plus, vždyť případné rozhodující sedmé zápasy bychom hráli zase u nás,“ ví libero Martin Kryštof.

Vyřazovací část sezony začíná ve středu v 18 hodin. Do Budějovic ve čtvrtfinále dorazí osmý Zlín. Tým, který poprvé v sezoně obral Jihostroj o první bod. V listopadu Jihočeši na Moravě vyhráli až v tie-breaku 3:2.

„To je vlastně pravda,“ zavzpomínal Mach. „Místní hala je specifická, je tam třeba dost zima. Ale my do Zlína určitě pojedeme o den napřed, tak se snad stihneme dobře aklimatizovat. Zlín hrál opravdu dobře, mají kvalitní tým, ale ke konci měli trochu problémy s nahrávačem, tak uvidíme, s čím přijedou k nám,“ přemítal blokař Jihostroje.

Podle Radka Macha se může stát, že Zlín jeden nebo dva zápasy vyhraje. „Ale věřím našemu týmu, že nakonec zvítězíme my. Naše výhoda je, že dokážeme dlouhodobě udržet vysoký standard,“ uvedl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž