Turnaj volejbalistů se blíží, v akci jsou i Češi

Nagano - Zatímco světový šampionát volejbalistek v Japonsku už vrcholí, turnaj mužů teprve začne. Program se rozběhne v pátek, nový mistr bude znám začátkem prosince. Čeští reprezentanti se představí v úvodní den, nastoupí proti Íránu. Dál je čekají týmy Itálie, USA, Venezuely a Bulharska. Postupují čtyři týmy.

Výběru trenéra Zdeňka Haníka půjde v Japonsku především o prestiž. Týmu, který ještě vedl jeho předchůdce Igor Prieložný, nevyšla v září baráž o postup na ME 2007 a ani na předchozích světových šampionátech Češi nijak nezářili.

Samostatná reprezentace se na MS 1994 nedostala, na dalších dvou turnajích pak vyhrála jediný zápas z devíti.

"Nesmíme podlehnout dojmu, že po té kvalifikaci už nemáme co ztratit. Pořád je to mistrovství světa a v sázce je prestiž českého volejbalu," prohlásil Haník před odletem. Že Češi přitom umějí hrát i na vrcholném mezinárodním fóru, dokázali před třemi lety postupem do semifinále prestižní Světové ligy.

Haník podepsal smlouvu necelé dva měsíce před šampionátem a otevřeně prohlašuje, že kdyby měl víc času, nominovaná dvanáctka by vypadala jinak.

"Na experimenty a improvizace ale teď nemám právo. Osobně mi vadí každá prohra, proto jsem vybral hráče, u kterých jsem přesvědčen, že na turnaji podají maximální výkon," řekl Haník, kterému hned na počátku angažmá odřekli účast zkušení smečaři Novák a Pešl.

Minulé MS před čtyřmi lety v Argentině pamatuje ze současného výběru šest hráčů.

Postup přes Írán a Venezuelu

Prvním soupeřem Čechů na turnaji bude Írán. Asijský celek nebude v utkání favoritem, třebaže je ve světovém žebříčku výš než Haníkovi svěřenci.

Ošidnosti zápasu se soupeřem, na jehož herní styl měly mužstvo naladit i dva přípravné zápasy s japonským prvoligovým klubem, si je však vědom i kapitán týmu Martin Lébl. "Rád bych porazil Itálii, kde dlouho hraju a mám tam spoustu známých, ale my především musíme vyhrát jiné zápasy," řekl.

Odborníci předpokládají, že cesta do čtvrtfinálové fáze MS povede právě přes Írán a Venezuelu, která přijde na řadu v úterý jako čtvrtý protivník Čechů. Lébl však připomněl další úskalí, které odhalil přípravný turnaj v Paříži.

"Odehráli jsme tam dobře dva těžké zápasy, a pak jsme v tom dalším ztratili koncentraci. To by se nemělo stát, protože v Japonsku nás čeká dlouhý turnaj," uvedl blokař italské Perugie.

Favoritem je Brazílie

Za největší favority šampionátu jsou všeobecně považováni obhájci titulu Brazilci, kteří v posledních letech vyhráli, co se dalo: olympijské hry, mistrovství světa, Světový pohár i čtyři ročníky Světové ligy.

Naposledy je překonali Rusové ve Světové lize 2002, dalšími protivníky Jihoameričanů v bojích o prvenství pak byli Italové, Srbové, Francouzi či Američané.

Také Haník si myslí, že Brazilci budou znovu čnít nad ostatními a do bojů o další medaile žádný nečekaný aspirant nepronikne. "I když po změně pravidel hraje ve volejbalu mnohem větší roli situační naladění a taky náhoda," prohlásil trenér.

Všechny zápasy české reprezentace bude vysílat televizní program ČT2, páteční duel s Íránem začne v 8.00 SEČ.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž