Michal Nekola

Michal Nekola | foto: Martin Adamec, MF DNES

Semifinále? Je na čase, říká trenér ústeckých volejbalistů

Dvakrát za sebou volejbalisté Ústí v extralize postoupili do play-off, pokaždé ale hned v prvním kole skončili. Prorazí do třetice v nové extraligové sezoně hranici čtvrtfinále? "Vršek bude hodně našlapaný, ale už by bylo na čase," přeje si trenér Michal Nekola.

Jeho Ústí dnes v 16 hodin odstartuje extraligu domácím zápase s ČZU Praha. "Loni jsme s nimi hráli všechny zápasy na pět setů. Takže i letos to asi bude hodně vyrovnaná bitva," očekává Nekola.

Pikantní bude duel pro nahrávače Roberta Mifku, který z ČZU v létě přestoupil do Ústí. Na palubovce by neměli chybět ani smečař Roman Mizerák a univerzál Miroslav Šomko, další novici v kádru Ústí.

"Počítám s nimi do základu. Proto jsme je kupovali," neskrývá kouč. V sestavě je jediný otazník. Nekola zatím neví, zda bude moci nasadit smečaře Milana Bicana.

"Měl problémy s lýtkem. Už trénuje, ale těžko říct, jestli to bude do zápasu stoprocentní," netuší Nekola. ČZU výrazně obměnilo během přestávky kádr. "Odešlo pět cizinců, nahradili je tuzemští hráči. Viděli jsme v přípravě hrát, snad jsme se na ně dobře přichystali."
Stejně jako loni by se Ústí mělo prosazovat rychlou kombinační hrou a dobrým příjmem.

"Nemáme důvod něco měnit. Přineslo nám to úspěch v minulé sezoně," připomněl Nekola šesté místo. Hlavními favority jsou podle kouče Kladno, České Budějovice a Ostrava. "Špatný nebude ani Liberec, ale o titul asi bojovat nebude."

V extralize letos vytvoří jeden tým i reprezentační juniorka, z Ústí jsou v širším kádru Kolman a R. Svoboda. Soutěž je rozšířená na dvanáct účastníků. Nekola v tom vidí pozitiva i negativa.

"Hraje se jen jednou týdně, bude víc času na regeneraci. Ale odehrajeme jen 22 utkání, to mi přijde málo. Navíc když se dostane někdo do krize, bude se to těžko dohánět. Musíme se maximálně koncentrovat a omezit výpadky na minimum. Hlavně porážky s rovnocennými soupeři by nás mohly mrzet," ví trenér.

Za klíčový považuje vstup do soutěže. "Pokaždé jsme v posledních letech z prvních tří zápasů jeden dva vyhráli. Snad podobně odstartujeme i letos," věří.

Základním cílem Ústí je postup do play-off. "Loni jsme na vyřazovací boje začali myslet až v rozběhnuté soutěži, letos je to náš cíl hned od začátku. I když jsou všechny týmy zase silnější. Ani Benátky už nebudou jen do počtu jako předloni," varuje Nekola.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž