Andrea Kossányiová v dresu Prostějova

Andrea Kossányiová v dresu Prostějova | foto: Michal Šula, MAFRA

Šampionky z Prostějova na roztrhání. Budou v derby unavené?

  • 0
Volejbalové mistryně jsou na roztrhání. V šesti dnech odehrály Prostějovanky tři zápasy ve třech soutěžích. A ve čtvrtek završí supertýden čtvrtým duelem - extraligovým derby s Olomoucí (17.00).

„Na nic se však nesmíme a ani nebudeme vymlouvat. Naší povinností je doma zvítězit, i když to třeba nemusí být úplně snadné,“ řekl trenér Agelu Miroslav Čada.

Program jeho týmu je mimořádně našlapaný. V pátek Hanačky vstoupily do Ligy mistryň s obhájcem trofeje v Kazani. Po prohře s nejlepším výběrem planety se Prostějovanky moc nevyspaly, čekal je odlet do Česka a sobotní duel na palubovce KP Brno.

Únava se však na šampionkách nepodepsala, respektive ne na výsledku - vyhrály bez ztráty setu a pokračují v krasojízdě extraligou. Nezaváhaly ani v sedmém utkání sezony a soutěží proplouvají dál bez ztráty bodu.

„Jednoduché to opravdu nebylo. Už samotný zápas v Rusku byl dost náročný, nemluvě o následném cestování zpátky do Prostějova. Jsme však profesionálky, i takhle nelehkou situaci prostě musíme zvládnout,“ uvedla pro klubový web blokařka Sonja Borovinšeková. „Proto jsme do Brna přijely s jasným cílem odevzdat to nejlepší z nás a bez ohledu na okolnosti vyhrát, což se povedlo. Hlavně v prvním setu jsme měly problémy zejména na přihrávce, ale postupně šel náš výkon nahoru a utkání jsme dostaly pod kontrolu.“

Spánkový deficit Borovnišeková a spol. pocítily. „Myslím, že na nás všech byla únava především v úvodu střetnutí vidět. Snažily jsme se unavenost trochu rozehnat už během dopoledního tréninku, ovšem fakt to nebylo snadné. Důležité proto je, že i tak jsme v Brně dokázaly zvítězit bez ztraceného setu,“ cenila si. „V rámci možností jsme se snažily průběžně spát už cestou v letadle z Kazaně a potom v autobusu z Prahy do Prostějova. Je však jasné, že takový spánek není plnohodnotný, člověk spíš jen dřímá.“

V úterý navíc Prostějov hrál 3. kolo Českého poháru ve FrýdkuMístku, kde znovu neztratil ani sadu, a do odvety získal luxusní náskok.

„Z naší strany šlo o velice dobrý zápas zvládnutý po všech stránkách. Holkám se dařilo v útoku, v obraně i na přihrávce, ačkoliv soupeř kvalitně podával. Nám pomohl výborný start do střetnutí, kterým jsme získali pohodu, a tu pak celou dobu díky maximální koncentraci udržovali,“ chválil Čada. „Souboj tak proběhl naprosto v klidu, měli jsme jej plně pod kontrolou. Mančaft můžu jedině pochválit za předvedenou volejbalovou kvalitu.“

A tu bude chtít ukázat také proti regionálnímu rivalovi. „Olomouci v létě odešlo několik hráčských opor a obměněnému celku se na začátku ligy výsledkově moc nedařilo. Z posledních zápasů se ale zdá, že se jeden z obvyklých favoritů na zisk medaile už zvedl a na našem hřišti může být velmi nebezpečný,“ tvrdí Čada.

Nedolehne na jeho sestavu přece jen náročný program? „Jak už jsem řekl: s případným úbytkem sil je nutné se poprat. Na vlastním hřišti extraligové body ztrácet rozhodně nechceme,“ uzavřel Čada.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž