Ústecký Petr Pěkný útočí přes jihočeský blok Radek Mach (vlevo), Radek Motys | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Příbramští volejbalisté dorazili favorita. Ústečtí mají šanci na obrat

  • 0
Prvním postupujícím do semifinále extraligy jsou volejbalisté Příbrami, kteří zdolali favorizované Benátky hladce 3:0 na zápasy. A jednoznačný byl i rozhodující duel, který obhájci ligových "brambor" vyhráli 25:16, 25:15 a 25:16. Ústečtí potvrdili, že se jim proti vítězi základní části z Českých Budějovic daří na domácí palubovce ho porazili 3:1 (-21, 19, 26, 22) a sérii prodloužili.

V dalších sériích mají blíže k postupu Liberec a Zlín. Čtvrté zápasy se hrají v pondělí.

Benátky byly v základní části překvapením extraligy, nakonec obsadily třetí místo, ale play-off se svěřencům trenéra Lubomíra Vašiny hrubě nepovedlo. Tým s řadou zkušených harcovníků prohrál ve středočeském derby s Příbramí oba domácí zápasy a soupeřovu nadšení nestačil konkurovat ani do třetice. V celé sérii dokázal uhrát jediný set.

Příbramský kouč Jan Svoboda měl pro své mužstvo jen slova chvály. "Dnešní utkání bylo z naší strany nejlepší z celé série. Opět byl největší rozdíl na podání a na příjmu, k naší výborné hře v poli jsme přidali dobrý útok," prohlásil. "Příbram hrála krásný volejbal, kterému nešlo vzdorovat," uznal trenér vyřazených Benátek Vašina.

Dosud suverénní cesta Českých Budějovic do semifinále se v Ústí nad Labem zadrhla. Domácí tým vyhrál 3:1 a opět potvrdil, že se mu proti favorizovaným Jihočechům daří. V sezoně s nimi nyní má vyrovnanou bilanci tří vítězství a stejného počtu porážek, třebaže v konečné tabulce základní části tyto soupeře dělilo plných osm míst.

Po prohraném úvodním setu zlepšili Ústečtí přihrávku a útok. Dokázali zvládnout napínavou koncovku třetí sady a v rozhodujících momentech se prosazovali kvalitním servisem. "Ústí podalo dobrý výkon, zatlačilo nás servisem a my jsme se s tím celý zápas nedokázali vypořádat," uvedl českobudějovický kapitán Michal Sukuba.

Svůj poslední zápas za Ústí odehrál nahrávač Filip Habr, který odchází právě do Českých Budějovic. Po dohodě klubů nastoupí Habr v pondělí do nemocnice na operaci zkříženého kolenního vazu.

Na pokraji druhé porážky byl Zlín, který v Havířově prohrával 1:2 na sety, ale koncovku čtvrtého dějství zvládl a v tie-breaku už potom jasně kraloval. Po vítězství 15:8 chybí Zlínu k postupu jedna výhra.

"V rozhodujícím setu jsme odpadli psychicky. Snad nás porážka nezlomí a budeme zítra bojovat znovu o vítězství," řekl trenér Havířova Jaroslav Tomáš. "V koncovce čtvrtého setu nás podrželi naši střídající hráči. Stejně dobře pokračovali i v pátém setu a dovedli nás k vítězství," podotkl jeho syn Marek Tomáš, zlínský kapitán.

Po úderu ostravského Vladimíra Sobotky dopadl míč mimo.

RADOST. Luboš Novák (vpravo) slaví úspěšnou smeč.

Jakub Vencovský z Liberce smečuje do ostravského bloku.

Po dvou pětisetových bitvách v Ostravě doma liberecká Dukla zvítězila jednoznačně 3:0. "Měli jsme jasně účinnější servis, naopak Ostrava ho výrazně kazila. Také jsme zvládali na rozdíl od zápasu v Ostravě těžké míče, tím hosté znervózněli a herně odešli," řekl trenér Liberce Michal Nekola.

Dukla vydřela první set až v koncovce 25:23, další dvě sady však už byly její hladkou záležitostí. "Nám zahrál výborně například Hyský, ale bojoval celý tým. V pondělí do toho musíme jít opět naplno a hodit tento zápas za hlavu," nabádal Nekola.

Ostravský kouč Zdeněk Šmejkal zpětně litoval první domácí prohry. "Nebyl to od nás výkon hodný play-off. Zlomil nás první set a pak už nás Liberec přehrával ve všech činnostech," poznamenal.

Čtvrtfinále volejbalové Uniqa extraligy mužů - 3. zápasy

Příbram - Benátky nad Jizerou 3:0 (16, 15, 16)
Rozhodčí:
Fink, Kvarda. Čas: 74 min. Diváci: 845. Konečný stav série: 3:0.

Liberec - Ostrava 3:0 (23, 17, 19)
Rozhodčí:
Labašta, Pejpal. Čas: 83 min. Diváci: 670. Stav série: 2:1.

Ústí nad Labem - České Budějovice 3:1 (-21, 19, 26, 22)
Rozhodčí:
Renčín, Krtička. Čas: 118 min. Diváci: 710. Stav série: 1:2.

Havířov - Zlín 2:3 (-18, 21, 22, -23, -8)
Rozhodčí:
Kovář, Gall. Čas: 108 min. Diváci: 350. Stav série: 1:2

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž