Petr Beneš a Přemysl Kubala získali titul mistrů republiky, dál už spolu ale nastupovat nebudou.

Petr Beneš a Přemysl Kubala získali titul mistrů republiky, dál už spolu ale nastupovat nebudou. | foto: AP

Beneš končí na vrcholu, Kubala pokračuje. Teď bude hrát s Léblem

  • 11
Vítězně zvedli ruce nad hlavy a poté se objali. Na rozloučenou. Nejlepší čeští plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš se rozešli stylově – v neděli v Brně vyhráli mistrovství republiky.

"K tomu jsme si letos splnili sen, byli jsme na olympiádě v Londýně. Rozloučili jsme se na vrcholu," řekl frýdecko-místecký Přemysl Kubala.

Finále domácího šampionátu, v němž porazili Jana Dumka a Martina Tichého 21:16 a 21:17, bylo jejich posledním společným zápasem. Za titul si rozdělili 24 000 korun.

"Rád bych se ještě beachi věnoval naplno, ale to by už s Petrem nešlo, protože on se nikdy nevzdá své práce," vysvětlil osmatřicetiletý Kubala rozchod po čtyřech letech. "Nemělo by význam hrát nadále spolu a čekat, až vypadneme z hlavní soutěže Světové série."

Kubala má na písku čtyři mistrovské tituly, tři s Petrem Benešem a jeden s Jaroslavem Pavlasem. Petr Beneš jich nasbíral pět, ty první s bratrem Josefem.

Novým Kubalovým spoluhráčem bude Martin Lébl, jemuž vypršelo angažmá v Římě a který končí s klasickým volejbalem. "Vypadá to tak," potvrdil Kubala. Ostatně v minulosti spolu hráli a dokonce měli bojovat o olympijské hry v Aténách 2004.

"Jenže jsme odehráli jen dva turnaje," připomněl Kubala. "Pak nás přetáhli zpátky do šestkové reprezentace, protože národní tým měl možnost hrát Světovou ligu." Tehdy v roce 2003 čeští volejbalisté ve Světové lize skončili čtvrtí.

Jak Lébl, tak Kubala jsou blokaři. Vyhoví si na písku? "Několikrát jsme si už byli zatrénovat a bylo to super. Vypadalo to slibně," tvrdí Kubala, který se v nové dvojici stáhne od sítě do pole. Ostatně kdysi i v reprezentaci zastal post libera.

"Je to ale něco jiného, musím se tam nejprve zabydlet," usmál se. "Hlavně se chceme beachi věnovat i přes zimu, abychom do Světové série šli rozehraní, a ne jako s Petrem, kdy nám měsíc trvalo, než jsme se dostali na potřebnou úroveň."

Kubala přemýšlí o další olympiádě v Rio de Janeiru. "Je to náš cíl, ale bude záležet na tom, jak vydržíme zdravotně a fyzicky."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž