Český volejbalista Ondřej Hudeček v akci při kvalifikačním utkání proti Černé Hoře. | foto: ČTK

Po rozpačitém úvodu volejbalisté s Černou Horou splnili povinnost

  • 2
Povinným vítězstvím nad týmem Černé Hory vstoupili čeští volejbalisté v Liberci do kvalifikace MS 2010. Nečekaně ztratili první set, ve druhém se dlouho trápili, ale nakonec se radují z výhry 3:1 (-23, 22, 15, 24).

"Nehráli jsme zle, ale soupeř podal velmi dobrý výkon. Ošklivě nás trápil," připustil trenér Zdeněk Haník. "První zápasy na turnajích jsou vždycky těžké a já jsem rád, že jsme nakonec byli úspěšní."

Haník svěřil režii do rukou nahrávače Bouly, na smeč poslal Popelku s kapitánem týmu Hudečkem, na blok Holubce s Veselým, roli univerzála svěřil Konečnému a libera hrál Kryštof. Ve zlomových momentech zvedl z lavičky M. Novotného a Ticháčka, a s nimi zápas dovedl do vítězného konce.

 "Příchod nahrávače Ticháčka byl rozhodujícím okamžikem zápasu, kompletně změnil hru a pomohl k vítězství," konstatoval černohorský trenér Veselin Vukovič.

Černohorci se v úvodu nechali zatlačit tvrdým servisem, špatně útočili a pustili domácí tým do vedení 11:4. Po oddechovém čase však tříbodovou sérií při podání Čačiče nalomili české sebevědomí a obraz hry se otočil. Domácí kazili jedno podání za druhým a sami nepřesně přijímali, což vedlo k poklesu úspěšnosti na útoku.

Přišlo vyrovnání na 19:19 a po dalších třech nevydařených smečích ztratil domácí tým úvodní set.

Nadšeně bojující outsider udržel elán i v úvodu druhého setu, odskočil na 6:3 a Češi pak neustále jen dotahovali bodovou ztrátu. Do hry postupně přišli smečař Novotný a nahrávač Ticháček. Zlom přišel až v koncovce, když Haníkův tým přitvrdil na servisu. Třikrát udeřil Konečný, jednou Popelka a obrat byl dokonán.

"Pořád jsme hráli v útoku křečovitě, Konečného servisy v koncovce druhého setu přinesly do naší hry uklidnění," popsal klíčové okamžiky zápasu trenér Haník.

Vítězná sestava pokračovala i ve třetím setu a dříve vystřídaní Hudeček a Boula už zůstali v prostoru pro náhradníky. Ticháček hodně sázel na oba smečaře a Novotný s Popelkou uhráli důležité body; rozjetému mužstvu se dařilo se i na bloku. V součtu s častými chybami Černohorců to znamenalo set vyhraný 25:15, zakončený Novotného přímým bodem z podání.

V úvodu čtvrtého setu domácí vedli už 5:0, jenže soupeř vyrovnal na 11:11, a pak se až do konce tvrdě bojovalo o každý bod. Češi neudrželi vedení 22:20, ale závěrečné drama nakonec zvládli a svůj druhý mečbol proměnili.

Česko - Černá Hora 3:1 (-23, 22, 15, 24)

Rozhodčí: Melnik (Ukr.), Di Giacomo (Belg.). Čas: 1:46 hod.
Česko: Boula, Hudeček, Holubec, Konečný, Popelka, Veselý, libero Kryštof - M. Novotný, Ticháček.
Černá Hora: Bojič, Cačič, Majdak, Jurišič, Markovič, Dabovič, libero
Kněževič - Culafič, Suljagič, Čuk

Liberecký kvalifikační turnaj, ze kterého postupují do další fáze kvalifikace tři mužstva, začal odpoledním vítězstvím Belgie nad Ukrajinou 3:0 (19, 23, 20). Právě Ukrajinci budou ve čtvrtek od 18 hodin druhým sokem českých reprezentantů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž