Pakosta chce pomoci k titulu

Odolena Voda - Do Odoleny Vody se po šesti letech vrátil aby pomohl získat volejbalový titul. Tým Chance bude na zkušenosti 34letého Marka Pakosty, ověnčeného mnoha triumfy z Francie, hodně spoléhat. "Tým má teď velký potenciál, talentované smečaře. Kluci jsou na tom fyzicky líp než já, ale moje role bude v něčem jiném. Snad pomohu."

Ale je tomuhle blokaři skutečně už 34? Vždyť i zápasový program před úvodním duelem s Libercem udával - Pakosta Marek, věk: 25. "Taky mě to stálo spoustu peněz, ale pravda je čtyřiatřicet," směje se.

Když mluví, na svůj věk nejednou naráží. V mužstvu ho obklopuje řada mladíků, jemu se víc blíží jen Sekanina s 28 roky.

Chance doma na úvod extraligy v pohodě 3:0 přejela mistra z Liberce. To se nečekalo. "Možná proto, že šlo o odvetu za poslední finále, byl začátek nervózní. My jsme se ale rychle zkoncentrovali a na bloku a při obraně v poli jsme v prvních dvou setech plnili účinnou taktiku. Až ve třetí sadě Liberec zlepšil servis i obranu a průběh byl vyrovnanější," shrnul Pakosta.

Sám přiznal větší nervozitu než před obyčejným zápasem. "Mám ale něco odehráno, takže se to dalo zvládnout." Jeho specializací je blok a organizování obrany na síti. Ovšem servisu a útoku se tím nevyhne. V obnovené domácí premiéře se k němu moc nedostal, a když už ano, nebodoval.

"Teď už to bude jen lepší. Byl jsem pomalý a souhra ještě neklapala ideálně. Ani náš druhý blokař Král, jeden z nejlépe útočících ligových hráčů středem, nezahrál svůj standard. Ale máme nového nahrávače Masného, který je dobrý," chválí Pakosta slovenského reprezentanta, který proti Liberci volil hru spíš přes oba kůly.

V hledišti, odkud ho sledovala i jeho žena, se shromáždilo šest set diváků. Některé poznával, spousta se jich ale vyměnila. "Atmosféra nevypadala špatně, hlavně ať to vydrží a na důležité zápasy je hala plná," přeje si.

Má s čím srovnávat. Ve Francii se volejbal vedle médií těší většímu zájmu než u nás i u fanoušků. "Ale zase nejde o extrémy, zcela plno bývá hlavně na play-off a evropské poháry."

Pakosta vystřídal tři kluby - Cannes, Paris volley a Seté. Z hlediska fanoušků však ani jeden nepovažuje za volejbalovou baštu.

"Velké návštěvy na nás chodily hlavně při zápasech venku," říká. Doma to bylo jiné. Při působení v úspěšném Paris volley se ligové návštěvy pohybovaly kolem 800 lidí při kapacitě haly 1800 míst. V Seté stánek pro tisíc diváků fanoušci zaplnili.

V zemi galského kohouta prožil své nejlepší roky. Za dva roky ve vynikajícím týmu Cannes vyhrál francouzský pohár, Pohár vítězů a skončil druhý v lize. V Paříži pak následoval vrchol: třikrát titul mistra Francie, dva další v poháru, jako bonus vítězství v Poháru vítězů a Lize mistrů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž