Obhájkyně titulu vyzve ve finále Olymp

Praha - Další z tajenek extraligy volejbalistek jsou rozluštěny. Ve finále se utkají pražský Olymp a obhájkyně titulu z Brna. Obsazení je tak stejné jako v letech 2002 až 2004, kdy trvalo brněnské kralování. Obě favorizovaná družstva postoupila hladce - tři nula na zápasy. Páté skončily v elitní soutěži hráčky Frýdku-Místku.

SEMIFINÁLE:

Finálová série hraná na tři vítězství začne 18. dubna na jihu Moravy.

Brno - Přerov 3:0 (20, 16, 20)

Třetí duel měl podobný průběh jako ten první před týdnem v Brně, pouze ve třetím setu ztratil domácí tým na chvíli koncentraci. Díky zkušenostem a vyšší kvalitě v útočné fázi ale nedopustil komplikace.

"Potvrdili jsme roli favorita a pouze ve třetím setu polevili na podání a v útoku," řekl trenér Miroslav Čada.

Přerov postupem do semifinále překvapil, proti čtyřnásobným mistryním z posledních pěti sezon ale doplatil v rozhodujících momentech na chybějící zkušenosti.

Rozhodčí: Krsek, Renčín. Čas: 73 min. Diváci: 100. Konečný stav série: 3:0.

Slavia - Olymp 2:3 (-15, 19, -19, 16, -9)

V hale vršovických rivalek v Edenu tentokrát Olymp zvládl lépe pětisetovou bitvu a ve finále nastoupí proti obhájkyním titulu z Brna. Slávistky loňskou finálovou účast nezopakovaly.

V nejdůležitější fázi sezony potkaly jejich opory Havelkovou, Jonášovou i Adlerovou zdravotní problémy, první nahrávačka Mitáčová sice byla fit, ale šanci dnes dostala místo ní Vobrová.

Slavia vstoupila do zápasu nervózně, kupila chyby, a usnadnila tak Olympu první set. Pak domácí hráčky zabraly, nátlakovou hrou dostaly soupeřky pod tlak a vyrovnaly stav na 1:1.

Další dvě sady měly stejný průběh, v tie-breaku hned zkraje utekl Olymp na 4:0 a postupovou výhru už si nenechal vzít.

"Dnešní utkání bylo z celé série nejtěžší. Jsem strašně rád, že jsme ho zvládli a celou sérii vyhráli v poměru 3:0," řekl na tiskové konferenci hostující trenér Stanislav Mitáč.

"Soupeř byl lepší, hlavně na přihrávce a v poli. Naše bojovnost tentokrát na všechno nestačila," zhodnotil kouč poražené Slavie Jiří Zach.

Rozhodčí: Pejpal, Švejda. Čas: 103 min. Diváci: 250. Konečný stav série: 0:3.

O 5. AŽ 8. MÍSTO

Frýdek-Místek - Liberec 3:0 (19, 13, 18)

Volejbalistky Frýdku-Místku obsadily v extralize konečné páté místo. Po zklamání z nevydařeného čtvrtfinále s Přerovem ukončily sérii s nejslabším týmem soutěže Libercem už po třech zápasech. Ten dnešní vyhrály svěřenkyně reprezentační trenérky Táni Krempaské hladce 3:0.

Liberec nyní čekají boje o záchranu, jeho soupeřem bude horší z dvojice Olomouc - Ostrava.

Rozhodčí: Pecháček, Pavelek. Čas: 62 min. Diváci: 100. Konečný stav série: 3:0.

Ostrava - Olomouc 3:2 (-18, 14, -18, 19, 6)

Olomouc vykročila dobře za potřebným třetím bodem k ukončení série, ale po prvním setu se role obrátily. Průběh jako na houpačce za stavu 1:1 pokračoval, ve čtvrté sadě vyšlo domácímu kouči Tůmovi střídání, středová hráčka Mazurová měla čtyři bodové bloky a vyhraná koncovka dodala Ostravě sebedůvěru.

Tie-break už byl její jasnou záležitostí. Série, v níž se tentokrát i potřetí odehrála pětisetová bitva, bude pokračovat v sobotu na Hané.

Rozhodčí: Kovář, Blažek. Čas: 116 min. Diváci: 232. Stav série: 1:2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž