Barbora Hermannová (vlevo) a Markéta Nausch Sluková na turnaji Světového okruhu...

Barbora Hermannová (vlevo) a Markéta Nausch Sluková na turnaji Světového okruhu v Kuala Lumpuru | foto: CEV

Virus kazí Slukové s Hermannovou cestu k Tokiu. A mění mateřské plány

  • 1
Rušení turnajů jim ničí plány. Plážové volejbalistky Nausch Sluková a Hermannová sní o olympiádě, teď bude fuška se na ni vůbec dostat.

Před pěti lety je spojila vidina, k níž teď schází necelých pět měsíců. Dostat se do Tokia, kde chtějí Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová patřit ke kandidátkám na olympijskou medaili.

Koronavirus

Podrobné informace o epidemii

Poslední dva roky by to platilo, jenže teď Nausch Sluková - ta zkušenější z beachvolejbalového páru - trochu ustaraně pronese: „Je otázka, jestli olympiáda bude. Jestli se tam dostaneme, a pokud ano, v jaké budeme formě.“

Za všemi otazníky hledejte koronavirus, jehož hrozba dopadá i na rozpálené písky. Rozšíření nákazy narušuje dlouhodobý kvalifikační cyklus, z něhož vede cesta do Tokia hned pro patnáct párů. Těm se započítává dvanáct výsledků za poslední dva roky a kvůli loňským zdravotním lapáliím Nausch Slukové řadu turnajů včetně mistrovství světa Češky vynechaly. „A teď tlak ještě narůstá. Na zaváhání nebude čas,“ říká Nausch Sluková.

Mezinárodní federace kvůli koronaviru škrtla dubnový podnik v Singapuru i následující dva v Číně. Kvůli vyloučení Rusů z her se možná neodehraje ani turnaj v Moskvě. Zbývají turnaje v Ostravě, Varšavě, Brazílii nebo Mexiku, kde se bude hrát koncem března. „Olympiádu nám zajistí dva výsledky v Top 10,“ kalkuluje trenér Simon Nausch. O poslední olympijské místo se bude případně hrát i v Kontinentálním poháru.

„Musíme se soustředit pouze na to, co můžeme ovlivnit,“ vyhlašuje Nausch. Češky jsou aktuálně 13. pár světa, kouč tvrdí, že jeho jedenatřicetiletá manželka s o dva roky mladší Hermannovou „mohou porazit kohokoliv, když mají dobrý den“.

Už zaznamenaly řadu špičkových výsledků i pozoruhodný vývoj. Po rozpadu Slukové s Kolocovou, páru známého jako Kiki + Maki, evokoval humbuk kolem nového beachvolejbalového týmu cokoliv, jen ne slunce, písek a pohodu.

Nausch Sluková s Hermannovou ale uspěly v kvalifikaci na předchozí hry v Riu. Zabydlely se v nejlepší světové desítce a předloni dokonce celému žebříčku vévodily. Teď se jim ale vrchol spolupráce a pětice propojených kruhů trochu rozmazává. Nausch Sluková také po sezoně chce založit rodinu.

„K mateřství mám velký respekt. Zase ale neříkám, že pro mě volejbalový svět skončí. A kdybychom se nedostali do Tokia, měla bych asi větší motivaci zabojovat o další hry v Paříži,“ přemítá blonďatá perfekcionistka.

„Já budu fandit, ať jí všechno vyjde,“ doplňuje Hermannová. Ta chce v kariéře pokračovat. „Myslím, že pořád mám kam růst,“ říká. „Pak jsou ale otázky s kým, s jakým vedením a jestli se případně Maki ke mně bude chtít vrátit.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž