Jan Štokr smečuje v utkání proti Brazílii.

Jan Štokr smečuje v utkání proti Brazílii. | foto: AP

Máme je rozebraný shora i zespoda, tvrdí Štokr o deprimujícím soupeři

  • 1
V klubu letos prožil dokonalou sezonu. Teď může českým volejbalista Jan Štokr přidal k prvenství v Lize mistrů či italské lize s Trentinem také reprezentační úspěch. K zápasům mistrovství Evropy jej bude hnát karlovarská KV Aréna.

Sobotní odpoledne vyhlíží 206 centimetrů vysoký univerzál jako smilování Boží. Už aby to vypuklo. "Ze začátku týdne člověk nervózní nebyl. Ale čím blíž to je, nervozita stoupá," přiznává Štokr.

"Už je to tu dlouhé. Příprava graduje, sice jsme ve středu dostali od Rusáků, ale myslím, že to bylo k něčemu dobrý. Okusili jsme si halu, lidi přišli i na takovýto přátelský zápas," glosuje porážku 0:3.

Vedení českého svazu si za cíl předsevzalo páté až šesté místo. Kam míříte vy?
Já se k tomuto vůbec nebudu vyjadřovat. Musíme se koukat na zápas, který přijde. Loni jsme se taky soustředili zápas od zápasu, nekoukali jsme, kam až můžeme dojít. A bylo to tak dobře. Hlavně si zahrát dobrej volejbal, aby byli lidi spokojený. Když se to skloubí, tak bude i dobrý výsledek.

Na úvod turnaje vás čekají Portugalci, vlítnete na ně?
No, uvidíme. Měli jsme už dvakrát video, rozebrali jsme si je shora i zespoda. Je to tým, který těží z dobré obrany z pole. Nejsou tam hráči, kteří by hráli na vysokých úrovních. Jejich síla je v týmovém duchu, hrají dobře jako mančaft. Vykrývají se, nezkazí, jsou trpěliví. Myslím si, že s takovými soupeři je to nejhorší. Mně se na ně moc dobře nehraje, když se to desetkrát vrátí tam a zpátky, je to deprimující. Ale chci se soustředit sám na sebe, abych týmu pomohl. Týmovým výkonem je můžeme přehrát, musíme být hlavně trpěliví.

Druhým soupeřem bude Estonsko.
O těch vůbec nic nevím. Fakt netuším, znám dva tři hráče, moc k tomu nemám co říct. Ale jsou tu jenom samé kvalitní týmy. Pokud přešli přes Nizozemce, asi kvalitu mít budou.

Na závěr základní skupiny vás pak čeká Rusko, které se v přípravě stalo jakousi noční můrou. Dvakrát jste jim podlehli, nezískali jste ani jeden set.
S Bulharama jsme taky ve všech kvalifikacích a přípravných zápasech dostávali a pak jsme je loni na světě porazili. Takže si myslím, že to taky jednou musí přijít. Zkuste trochu srovnat oba zápasy s Ruskem. Bylo to pouze o servisu. Na nich je vidět, že ho mají výborně zvládnutej. Tlačí, nedělají tolik chyb. Bylo vidět při tréninku, jak je péruje trenér Alekna. To se pak není co divit. Ale opravdu dobře poskládané družstvo z mladých a talentovaných hráčů. Mají velkou budoucnost.

Víte už, jakou podporu budete mít během šampionátu z hlediště?
Na sobotu tu budu mít rodinu, v neděli kamarády. Akorát je mi líto, že tu nemůže být manželka s malým Honzíkem. Ti budou doma, cesta je to pro roční dítě moc dlouhá. Budou mě podporovat aspoň u televize. Doufám, že tuhle krásnou halu naplníme a že nám diváci pomůžou k co nejlepšímu výsledku. Před domácím publikem se nechceme nechat zahanbit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž