smečuje Jakub Vencovský, Dukla Liberec

smečuje Jakub Vencovský, Dukla Liberec | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Liberečtí jdou v úvodním utkání Challenge Cupu proti Nizozemcům

  • 0
Druhý pokus v evropských pohárech čeká v letošní sezoně volejbalisty Dukly Liberec. Po vyřazení od estonského Tallinnu v Poháru CEV "sestoupili" do třetí nejvýznamnější mezinárodní soutěže Challenge Cupu.

V něm v úvodním utkání 3. kola nastoupí Liberečtí dnes v domácím prostředí od 18.00 proti nizozemskému celku Langhenkel Orion Doetinchem, který patří mezi elitní celky tamní ligy. Odveta je na programu ve středu 13. ledna.

"Informace jsem sbíral na jejich stránkách a viděl jsem jeden zápas na internetu," řekl Michal Nekola, kouč Dukly. "Jsou to hodně urostlí chlapíci."

Nizozemský celek tak bude mít výraznou výškovou převahu. Univerzál měří 211 centimetrů, dva blokaři a smečař mají také přes dva metry.

"I díky tomu Doetinchem výborně brání, defenzivu mají velice dobře zorganizovanou," zjistil Nekola. V týmu soupeře jsou samí Nizozemci, jen na liberu je Angličan a na soupisce je i hráč z Austrálie, ten nepatří do základního kádru.

Na začátku prosince volejbalisté Liberce vypadli v Poháru CEV s Tallinnem.

"Tehdy jsme doplatili na velkou marodku hráčů základní sestavy.
Řekl bych, že Doetinchem i Tallinn jsou herně srovnatelné celky.
teď jsou naši klíčoví volejbalisté zdravotně v pořádku, takže pevně doufám, že se to prokáže a postoupíme," přeje si liberecký kouč.

"Důležité bude dávat dobrý servis a odtlačit tak soupeře od sítě. Důraz musíme klást i kvalitní příjem, abychom měli čas na pestré útoky a mohli tu jejich vysokou obranu roztrhat."

Mimo hru je v Dukle zraněný mladý smečař Vaněček a nenastoupí ani blokař Žáček. Chybět bude i smečař Vampola, který odešel na hostování do Ústí nad Labem.

Liberec jde do Challenge Cupu povzbuzený hladkým postupem do finále Českého poháru, jehož semifinálový turnaj hostil mezi svátky.

Od 2. ledna se hráči připravují jen na boj s Nizozemci, protože o tomto víkendu mají v extralize volno.

"V pohárech se hraje s míči Mikasa, se kterými se v naší lize nehraje, a proto jsme teď s nimi celou dobu trénovali. Ovšem podobně je na tom i Doetinchem. Doma hrává stejně jako my s balony Gala, jen měl na přípravu s jinými míči víc času než my," podotkl Michal Nekola.

V Challenge Cupu platí pravidlo "zlatého setu". Pokud bude po odvetě stejný stav setů, o postupu rozhodne nadstavbový tie-break. Právě díky němu prošli Nizozemci z 2. kola přes tureckou Ankaru.

Zápas budou pískat Slovinec a Bulhar. Vstupné bude dnes stejné jako na extraligu, permanentky jsou v platnosti.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž