Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Kouč volejbalistek Liberce: Univerzita půjde výš

  • 0
Výrazný pokrok oproti devátému místu v loňské sezoně udělaly volejbalistky TU Liberec. V uplynulém ročníku si vybojovaly postup do play-off, v něm pak podle očekávání nestačily na favorizovanou Olomouc a s věkovým průměrem pod dvacet let obsadily konečné šesté místo.

"Přesně před čtyřmi roky se tahle skupinka volejbalistek v čele s Neumannovou nebo Endlerovou zachraňovala v předposledním utkání v extralize juniorek," připomněl liberecký trenér Luboš Bednář. "To je od srpna 2004 časový horizont mojí práce se současnými hráčkami."

K tomuto jádru, které se začínalo tvořit na Sportovním gymnáziu v Jablonci, se před sezonou podařilo přiřadit řadu dalších šikovných a hodně mladých perspektivních hráček: nahrávačky Smutná a Rašková nebo vysoké blokařky Veselá s Holáskovou.

"Ten potenciál ve složení družstva je obrovský a příslibem možných úspěchů," tvrdí Bednář.

Razantní vzpruhou byl letos pro volejbalistky Univerzity příchod zkušené internacionálky Marcely Ritschelové. Ta se vrátila do Liberce po letech v zahraničí.

Extraligová umístění Liberce

2002/03: 5. místo  (8 účastníků)
2003/04: poslední 8. místo , poté úspěšná baráž o udržení extraligy
2004/05: 6. místo  (8)
2005/06: 6. místo  (8)
2006/07: poslední 8. místo , ale vzhledem k rozšíření soutěže nesestoupily
2007/08: 9. místo  (10)
2008/09: 6. místo  (11, přičemž juniorky ČR odehrály jen 10 zápasů)
 

"Družstvo bylo okamžitě konkurenceschopné s výjimkou Prostějova a Brna dalším extraligovým týmům," konstatoval trenér Bednář. "Uhrávali jsme sety proti favoritům a hráli s nimi zcela vyrovnané zápasy."

Liberecké vysokoškolačky, které kromě Ritschelové táhli zejména Smutná, Endlerová a Neumannová, dokázaly v základní části osmkrát zvítězit. "To je výrazný posun oproti minulým dvěma sezonám. Třeba před dvěma lety se vyhrál jediný zápas a tým se zachránil jen díky rozšíření soutěže...," řekl Luboš Bednář, který letos připravil pro hráčky náročnější tréninkový proces.

Ten se však v půlce prosince rozpadl kvůli velké marodce, krizové bylo, že se mimo hru ocitly nahrávačky.

Navíc na začátku roku odešla Ritschelová do Itálie. "A v přípravě na play-off se zdravotní potíže stupňovaly a už se nám nepodařilo družstvo zmobilizovat, abychom Olomouc potrápili víc," řekl  Bednář, který má v Liberci podepsaný kontrakt ještě na tři sezony.

"Cítím spoluzodpovědnost za současnou generaci. Vím, že tvořit družstvo z juniorek je hrozně dlouhá práce. Ovšem takových mladých a kvalitních hráček, jak je máme tady poskládané, v republice moc není," je přesvědčený kouč Univerzity.

"Teď je potřeba toho v příštích sezonách využít. Když vydržíme rok dva pracovat v tomto složení, a třeba se posílíme o zkušenější hráčky jako se to povedlo s Ritschelovou, můžeme se v tabulce posouvat nahoru. Ale je otázka, jak bude dál fungovat ekonomika klubu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž