V Itálii poslední? Chce to čas, říká Havelková o novém angažmá

  9:24
Patří mezi největší hvězdy českého ženského volejbalu. Odchovankyně Lokomotivy Liberec Helena Havelková vyhrála s Dynamem Moskva celou řadu trofejí, po vypršení smlouvy se ale rozhodla pro změnu. Elitní ruský klub vyměnila za loňského nováčka v italské lize a v klubu Bartoccini Fortinfissi Perugia, který je momentálně v Serii A poslední, se připravuje na úplně nové výzvy.
Helena Havelková v dresu Perugie

Helena Havelková v dresu Perugie | foto: MF DNES

„Já jsem chtěla do Itálie. V Rusku to bylo fajn, super zkušenost, ale chtěla jsem se vrátit do jedné z nejlepších světových lig,“ vysvětlila 32letá smečařka Havelková v tiskové zprávě své důvody.

V Itálii jako doma

Itálii moc dobře zná, v minulosti zde už působila ve třech klubech, naposledy v roce 2018 v Monze. „Pro mě to bude teď už osmá sezona v Itálii. Letos jsem ale poprvé na jihu, kousek od Říma, doteď jsem hrála vždy na severu. Itálie v podstatě patří k mým nejoblíbenějším destinacím, takže se mi tu stále líbí,“ prozradila čtyřnásobná nejlepší česká volejbalistka roku.

Jedním z největších důvodů, proč se rozhodla vyměnit Moskvu za Itálii, byl i rodinný život. Její přítel, německý volejbalista s maďarskými kořeny Georg Grozer, se totiž již před sezonou rozhodl do Itálie přestoupit a hraje za Piacenzu. „Roli to hrálo. Chtěl si zkusit angažmá v Itálii, tak jsem se po dvou letech v Rusku rozhodla přestoupit tam také.“ 

Ač je Itálie takovým jejím druhým domovem, letos je přece jen o něco jiná. Právě na Apeninském poloostrově totiž bylo ohnisko koronavirové nákazy a úřady dlouho bojovaly s vysokými počty nakažených, což se odrazilo i ve sportu. 

„Když jsem podepisovala smlouvu, nikdo pořádně nevěděl, kdy začne sezona a jestli vůbec. Rozhodování a plánování tak bylo samozřejmě trochu náročnější. Když tu teď ale jsem, tak si myslím, že to tady vypadá stejně jako všude jinde,“ řekla Helena Havelková, která se sice narodila ve Frýdlantu, ale odmalička žila v Liberci.

Rusko už ne

Česká smečařka strávila v Rusku dva roky a ač se jí v úspěšném moskevském celku líbilo, o prodloužení smlouvy prý neuvažovala. „Tím, že přítel v Itálii podepsal smlouvu už někdy v lednu, věděla jsem dlouho, že bych tam chtěla přestoupit také. Neříkám, že jsem Rusko úplně zavrhla, ale mou prioritou bylo sehnat si klub v Itálii. Nad Ruskem jsem vlastně už ani nepřemýšlela,“ přiznala.

Na mrazivou Moskvu ale bude vzpomínat ráda. Přece jen tam vyhrála řadu trofejí a získala spoustu nových zážitků. „Bylo to hodně zajímavé. Naučila jsem se rusky, dobře jsem poznala ruskou kulturu... Mně se tam líbilo. Ale samozřejmě, není to Itálie,“ smála se.

Helena Havelková (vlevo) z Dynama Moskva smečuje v utkání ruské ligy.

Jedna věc ji ovšem mrzí. S Dynamem si dělala naděje na splnění svého snu - ovládnout Ligu mistryň. To se ale nepodařilo. „Je pravda, že když jsem šla do Dynama, doufala jsem, že se v Lize mistryň dostaneme dál, než se nám podařilo. Už jsem se s tím ale smířila, bohužel se to nepodařilo a nedá se nic dělat,“ mávla rukou.

Ač se sen nerozplynul úplně, v novém italském působišti bude mít přece jen jiné starosti a do Ligy mistryň se jen tak nepodívá. Snaží se na to ovšem dívat také z té druhé stránky. 

„Nikdy neříkám nikdy. Teď jsem v týmu, který Ligu mistryň nehraje, ale i vzhledem ke koronaviru jsem ráda. Přijde mi, že čím méně se cestuje, tím líp. Už cestování ve vnitrozemí umí být náročné, musíme jezdit v rouškách, s nikým se nebavit... Neumím si představit cestování do zahraničí. Podle mě je výhoda letos nehrát nic v zahraničí,“ vysvětlila.

Ruského mistra vyměnila za tým z konce italské ligy

V Itálii nově působí v klubu Bartoccini Fortinfissi Perugia, který teprve v loňském roce postoupil do nejvyšší soutěže. Nečeká ji tedy boj v Lize mistryň ani jiné prestižní turnaje, ale podle vstupu do sezony spíše boj o udržení v italské Serii A. 

„Náš tým byl vloni v nejvyšší soutěži vůbec poprvé, takže tohle je jeho druhý rok. Letošní tým poskládali tak, aby mohl konkurovat těm nejlepším. Chce to ale čas, protože kromě asi dvou hráček je tým úplně nový. Potřebujeme se teprve pořádně sehrát, takže bude chvíli trvat, než uvidíme, jak to půjde,“ uvědomuje si.

Helena Havelková patří k největším ikonám českého volejbalu.

A úvodní kola její slova dokazují. Perugia má zatím z osmi zápasů bilanci dvou výher a šesti porážek a ve třináctičlenné tabulce nejvyšší soutěže je poslední. Naposledy ale hráčky Bartoccini Fortinfissi vyválčily po velkém boji důležité vítězství 3:2 na palubovce předposlední Brescie a bodově se přiblížily k celkům nad nimi, které navíc mají v neúplné tabulce víc odehraných utkání na kontě. 

Havelková patřila proti Brescii s 18 body k největším tahounkám svého družstva a po utkání ji trenér Davide Mazzanti, jenž na konci října nahradil na lavičce Perugie po nepovedeném startu do sezony kouče Bovariho, hodně chválil.

Ačkoliv je v týmu nová, některé spoluhráčky zná z dřívějška, což jí s aklimatizací prý velmi pomohlo. „S některými z nich jsem už hrála a některé jsem znala, volejbalový svět přece jen není tak velký. Musím říct, že máme dobrou partu.“

Dva měsíce s rodinou a návrat do volejbalu v plné síle

Sport se na jaře na několik týdnů úplně zastavil a sportovci zůstali uvězněni doma bez možnosti takřka jakéhokoliv tréninku. Havelková si ale volno snažila užít na maximum. 

„Od patnácti let jsem z domu. Někdy do osmnácti let jsem žila v Praze, odkud jsem pak odcházela do zahraničí. Od těch patnácti jsem i kvůli reprezentaci byla doma vždy tak maximálně týden, letos to byly s rodinou dva měsíce. Bylo super s nimi být,“ usmála se.

Kromě potřebného odpočinku ale na sobě pracovala. I v omezených podmínkách si s tréninkem zvládla poradit. „Sice jsem nehrála volejbal, ale udělala jsem si domácí posilovnu a dost jsem na sobě fyzicky zapracovala, což teď cítím,“ prozradila. 

I bez volejbalových tréninků je prý po vstupu do sezony v dobré kondici. „Už párkrát jsem byla kvůli zranění z volejbalu vyřazená, takže nastoupit třeba po čtyřměsíční pauze pro mě zase taková novinka nebyla. Neříkám, že se to stává často, ale nebylo to poprvé, co jsem takhle dlouho nehrála. Vím, jak s tím pracovat, a teď to bylo o to lepší, že jsem mohla aspoň posilovat,“ ví a soupeřkám v Itálii vzkazuje: „Cítím se teď fyzicky lépe než dřív.“

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Salač byl v tréninku na Velkou cenu Španělska Moto2 třináctý

26. dubna 2024  16:43

Filip Salač zajel v tréninku třídy Moto2 na nedělní Velkou cenu Španělska silničních motocyklů...

Zachová zabojuje na ME o zlato, české judistky čekaly na medaili dvacet let

26. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  16:41

Česká judistka Renata Zachová je ve finále mistrovství Evropy. V kategorii do 63 kilogramů se přes...

Svobodova top sezona? Jedině s titulem. Jakou k němu kreslí cestu?

26. dubna 2024  16:35

Zatočili s Brnem a teď vyhlížejí soupeře do ligového semifinále. Postaví se basketbalovým...

ONLINE: Třinec - Pardubice. Krok od titulu, Dynamo může zastavit nadvládu

26. dubna 2024  16:30

Sledujeme online Zbývá poslední vítězství. Hokejisté Pardubic mohou v pátek večer oslavit historicky sedmý titul,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...