Čeští volejbalisté zdolali Slovensko

  • 5
Karlsruhe - Prvního vítězství na mistrovství Evropy se dočkali čeští volejbalisté. Po porážkách od Italů a domácích Němců porazili slovenskou reprezentaci. "Snad nám výhra pomůže psychicky a vrátí se nám forma," přeje si trenér Pavel Řeřábek. Češi si udržují naději na postup do finálové osmičky v Berlíně. Hlavním cílem je šesté místo, znamenající účast v olympijské kvalifikaci.

"Slováky musím ale pochválit, hráli uvolněně, nemají co ztratit. I bez hlavního přihrávače Pistoviče předvedli slušnou hru, ale naštěstí jsme zápas zvrátili na naší stranu," povídal kapitán Ivo Dubš. 

Od rozdělení federace sehrály dnes oba celky 23. vzájemný zápas a čeští hráči slavili šestnácté vítězství.

Historická  bilance i umístění ve světovém žebříčku sice hovořily pro české barvy, jenže předchozí dva zápasy ukázaly, že zásahy do sestavy byly obrovské a tým se s nimi hodně pere.

I Slováci měli na svém kontě už dvě prohry a nutnost zvítězit se podepsala pod řadu chyb. Dva české útoky do bloku na začátku nevěštily nic dobrého, jenže pak se podařilo chytit slovenský smeč a začala bitva nervů.

Mírně navrch měli přece jen Slováci, a to díky lepšímu servisu. Za první set si připsali jedno čisté eso a další tři přímé body.

Na české straně panovala nejistota, zkažených podání bylo moc a Slováci navíc dokázali uhrávat i těžké míče chycené v poli. Za stavu 17:21 se Češi zvedli, vyrovnali a donutili svého krajana na slovenské lavičce Pavla Třešňáka rozkouskovat hru dvěma oddechovými časy.

Finiš pro Slovensko rozhodl až pátý setbol, když Pláteník smečoval do autu.  
Nevyrovnané výkony ubíraly českým hráčům síly, světlé okamžiky střídaly hrubky.

Bylo potřeba pozvednout obranu, takže Dubše ze střídačky následovali během druhé sady na kurt Marek i Jakub Novotní, jenže bodově se Slováky dlouho nedařilo dotáhnout.

Defenziva českého celku se postupně zlepšila a v koncovce si vzala rozhodující slovo. Po esu střídajícího Masného přinesly dva zablokované útoky setbol i vyrovnání.

Na úvod třetí sady museli čeští hráči znovu dotahovat, a když se vrátil Pláteník, snad už se konečně podařilo najít tu pravou sestavu.

Se zlepšenou obranou i servisem začalo narůstat také skóre na české straně, jenže za stavu 21:15 se zase náhle zastavilo a z náskoku šesti bodů byl jediný. Hupka však svou sérii zakončil servisem do sítě a nabídnutou šanci Češi nepromarnili.

Jejich výkon byl hodně upracovaný, bitvy na síti však stále častěji vyhrávali a krizi snad konečně překonal Jakub Novotný. Vedení 18:14 bylo nadějné, jenže Slováci hráli uvolněně a v útoku procházeli až příliš jednoduše.

Snížili až na 18:19, avšak zápas už český tým nepustil. "Je to škoda, konečně jsme mohli Čechy porazit. Dobře jsme zápas rozehráli, kontrolovali ještě druhý set, ale český tým si v klidu odehrál tři koncovky," řekl Pavel Třešňák, trenér Slováků.

Česká republika - Slovensko 3:1 (-27, 23, 22, 22)
Rozhodčí:
Zenovič (Rus.), Kiszczak (Pol.). Čas: 101 min. Diváci: 3480.
Sestavy:
ČR:
Staněk, Ticháček, Pláteník, Král, Popelka, Štokr, libero Kubala - Dubš, M. Novotný, J. Novotný, Zapletal.
Slovensko: Chudík, Nemec, Diviš, Chochoľák, Vartovník, Benčič, libero Pipa - Masný, Bartík, Joščák, Hupka.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž