Antonín Lébl

Antonín Lébl | foto: ČTK

Českému volejbalu hrozí finanční potíže, svaz nemá generálního partnera

  • 3
Českému volejbalovému svazu hrozí, že přijde o svého generálního partnera, o pojišťovnu Kooperativa. Dosud se svým nejštědřejším mecenášem neuzavřel novou smlouvu.

"V tomto okamžiku smlouvu nemáme, ale jednáme," potvrdil šéf českého svazu Antonín Lébl při čtvrtečním startu extraligy, který sledoval v rodném Havířově. "Rozuzlení budeme vědět do deseti dnů."

Co pro volejbal současná nejistota znamená?
V žádném případě to nemůže ohrozit soutěže, ani základní chod svazu. Kooperativa je náš dlouhodobý partner, takže předpokládám, že k dohodě dojde.

Jenže kluby z příspěvků Kooperativy dostávaly část peněz.
My jsme podporovali všechny segmenty, nejen kluby, ale třeba i beachvolejbal a další. Ty příspěvky jsou ohrožené, ale věřím, že se nám to podaří vyřešit.

Nebude to pro některé kluby znamenat ještě větší ekonomické problémy, než mají v současnosti?
Příjem z marketingu je příjem svazu, ne klubů. Na svazu je, jak s penězi naloží. Kluby na ně nemají právní nárok. Přesto jsme kluby podporovali, ale nynější situace vyžaduje jiné řešení, a věřím, že ho najde.

Kluby při svých zápasech propagovaly marketingové partnery svazu, takže mají právo na část zisku. Navíc v rozpočtech s nimi vesměs počítaly.
Tak to není. Soutěž je svazu, marketingová práva jsou svazu. Pokud jde o reklamní panely, tak třicet procent zabral svaz a sedmdesát procent kluby. Ty používají pro reklamní účely i prakticky celé dresy. My jsme brali jako korektní, že jsme jim za reklamní prezentaci našich partnerů dávali peníze. Je to zvyk, který se stal železnou košilí.

Kolik jste klubům dávali?
Jde o dlouhodobý příspěvek, za takových deset let to bude pár desítek milionů korun. Kromě toho však oddílům dáváme i míče, sítě. (Podle našich informací kluby za to, že s přihláškou do ligy poskytly svazu část marketingových práv, dostávaly ročně 300 000 až 400 000 korun. Loni to však bylo už jen 60­ 000).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž