Celbová s Novákovou jsou v osmifinále MS

  • 4
Rio de Janeiro - Eva Celbová se Soňou Novákovou postoupily na mistrovství světa v plážovém volejbalu do osmifinále. Bronzový pár z minulého šampionátu v prvním utkání play-off porazil na proslulé pláži Copacabana v Rio de Janeiru Rebekku Kadijkovou a Marrit Leenstraovou z Nizozemska 2:0 po setech 21:14 a 21:19.

Celbové s Novákovou parádně vyšel začátek. Nizozemkám utekly na čtyřbodový rozdíl 6:2 a díky pestřejšímu útoku i větší úderové jistotě si odstup od soupeřek bezpečně držely.

Dařil se jim rovněž servis, nizozemská dvojice zápolila s horší přihrávkou a oběma českým volejbalistkám se podařila i esa - Novákové při něm pomohla přibrzdit míč páska sítě.

Od druhého dějství se však nizozemské hráčky překonávaly při obraně v poli, řadu těžkých míčů zpracovaly a Nováková s Celbovou naopak začaly chybovat. Vedení 7:5 po šňůře tří bodů soupeřek ztratily, nicméně po vyrovnané střední pasáži šly do koncovky s výhodou dvou bodů (19:17).

Po esu těsně k zadní čáře Nizozemky ještě stačily vyrovnat, jenže když jejich útok po špatné nahrávce příliš blízko sítě Celbová zablokovala, z postupu se po pětatřiceti minutách hry radovaly české volejbalistky.

Nejen z postupu, ale hlavně z vydařené odvety za vyřazení na evropském šampionátu koncem srpna v Turecku, měly několikanásobné české mistryně velkou radost. "Jsme strašně rády, že jsme jim oplatily porážku z Evropy, protože tehdy jsme byly hodně zklamané," řekla Celbová.

Jejich duel s Nizozemkami na desetitisícovém hlavním kurtu sledovaly bezmála tři tisíce fanoušků. "V prvním setu jsme daly hodně těžkých servisů, soupeřky si je hůř zvedly a my mohly dobře bránit. Druhá sada byla hodně vyrovnaná, přišly naše chybičky, ale pak jsme odskočily o dva body a vyhrály," dodala Celbová.

Letošní bilanci s Kadijkovou, Leenstraovou si osmý pár světa vylepšil na 3:1, v pátečním osmifinále však české hráčky nastoupí proti nasazeným jedničkám Kerri Walshové a Misty Mayové ze Spojených států, které porazily Řekyně Vassiliki Arvanitiovou a Efthalii Kutrumaniduovou 21:17 a 21:12.

"Bude to hodně těžký zápas, ale na turnaji v Berlíně jsme s Walshovou, Mayovou hrály vyrovnaně a dvakrát těsně prohrály. Chyběl nám kousek. Budeme potřebovat, aby se nám dařil servis," přála si Nováková. Podání by prý měly Češky takticky směrovat hlavně na menší Mayovou.

Šampionát žen s dotací 400.000 dolarů vyvrcholí v neděli. České volejbalistky skončí nejhůře na devátém až šestnáctém místě, což jim přineslo 320 bodů do světového i olympijského žebříčku a prémii deset tisíc dolarů.

Výsledky 1. kola play-off:
Celbová, Nováková (ČR) - R. Kadijková, Leenstraová (Niz) 2:0 (14, 19)
Walshová, Mayová (USA) - Arvanitiová, Koutroumanidouová (Řec) 2:0 (17, 12)
Dumontová, Martinová (Kan) - Boileauová, Morinová (Kan) 2:0 (8, 14)
Jančulová, Jančulová (Bul) - Clarková, Gerlicová (Aus) 2-0 (19, 21)
Masonová, DeNecocheaová (USA) - Naidooová, Willandová (JAR) 2-0 (8, 18)
Cooková, Sandersonová (Aus) - Perazaová, Grassetová (Kub) 2-0 (15, 19)
Shaylyn, Renata (Bra) - Alexandra, Tatiana (Bra) 2-1 (20, - 16, 13)
Sfyriová, Karadassiouová (Řec) - Jaqueline, Juliana (Bra) 0-2 (- 24, - 14)
Ahmannová, Vollmerová (Něm) - Benoîtová, Kuhnová (Švýc) 1-2 (- 19, 22, - 12)
Gaxiolaová, Garciaová (Mex) - Youová, Wangová (Čína) 0:2 (- 23, - 16)

Pohled na areál na pláži Copacabana v Brazílii, kde se koná Beach-volejbalové mistrovství světa.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž