Blokaře museli nahradit univerzálové

Opava, Ostrava - Univerzálové na bloku. K takovým razantním změnám v sestavě donutila volejbalové trenéry Opavy a Ostravy zranění klasických blokařů. Ve vzájemném souboji krajských rivalů, který v 11. kole extraligy vyhráli Opavští 3:2, se na bloku objevili Aleš Paták a Jakub Zvolánek. "Paták je bývalý blokař, takže proto jsem se tak rozhodl," uvedl opavský trenér Lubomír Vašina.

"Šlo navíc o posílení servisu, což se nám rovněž podařilo." Paták hrál na bloku před dvěma roky slovenskou ligu. "Ten post si ještě trochu pamatuji," usmál se Vašina. Nahradil Martina Demara, který má potíže s kolenem a proti Ostravě nastoupil pouze na několik okamžiků. "Cením si toho, že nám Demar i po týdnu, kdy s kolenem marodil, přišel pomoci," uvedl trenér Vašina.

Martin Demar zatím netuší, jak dlouho bude marodit. "Pořád to bolí," pokrčil rameny. Přitom už v sobotu Opavští hrají v Českých Budějovicích. Ostravský trenér Peter Kalný poslal Jakuba Zvolánka na blok po dvou prohraných setech. "V takových momentech na nějaké volejbalové zásady nemůžete hledět," řekl Kalný.

Před tím se na bloku vystřídali mladíci Zdeněk Ledvoň a Jan Kanovský. Problémy měli hlavně s podáním, které kazili. "Ledvoň odehrál dva dobré sety v Českých Budějovicích, ale mladí hráči kvalitní výkony těžko opakují," zdůvodnil nečekaný tah Kalný. "Věděli jsme, že Zvolánek bude dobře podávat a nebude dělat chyby."

Podle Kalného ostravská obrana s příchodem Jakuba Zvolánka neutrpěla. "Blok jsme sice částečně oželeli, ale hodně míčů jsme pochytali v poli."

Jakub Zvolánek přiznal, že byl nasazením na blok překvapený, byť v minulosti i tento post okusil. "To si ovšem musejí pamatovat jen velcí pamětníci, může to být takových deset, dvanáct let zpátky a bylo to pouze na jednu sezonu," podotkl Zvolánek. "Záměr trenéra byl, abychom se Opavě po dvou prohraných setech, kdy nás tlačila servisem, vyrovnali také v této činnosti."

Na to, že je na bloku, musel Zvolánek pořád myslet kvůli tomu, aby nepletl postavení hráčů na kurtu. "Byla to velká změna," uznal. "Když jste deset let na postu útočníka, tak se zažité postavení na hřišti těžce odbourává."

Petr Štika tak středem sítě nahrával Zvolánkovi méně než obvykle. "Moc jsem mu míč dávat nemohl, protože středem nejsme spolu tolik sehraní," řekl Štika. "Zvládl to však v pohodě a zablokoval důležité míče."

Trenér Peter Kalný věří, že Jedlička, jehož trápí záda, se do utkání s Odolenou Vodou, kterou Ostravští hostí v sobotu od 17 hodin, dá dohromady. "Proti Opavě šel do hry jen na několik míčů, protože jsme nechtěli narušit proces jeho doléčení," podotkl Kalný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž