NATÁHNU SE. Petra Kvitová v osmifinále Wimbledonu.

NATÁHNU SE. Petra Kvitová v osmifinále Wimbledonu. | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Zápas se Serenou je výzva, říká Kvitová. Tlak si nepřipouští

  • 49
Na konci druhého setu začalo v Londýně mrholit, tráva na kurtu byla vlhká. Přesto chtěla tenistka Petra Kvitová v utkání s Francescou Schiavoneovou pokračovat. "Věděla jsem, že mám šanci," řekla na oficiální tiskové konferenci po vítězství nad Italkou 4:6, 7:5, 6:1. Obhájkyně wimbledonského titulu už postoupila do čtvrtfinále.

Na konci druhého setu jste dlouho vedly debaty s rozhodčí, zda na mokré trávě pokračovat. Byla jste pro?
Ano. Řekla jsem, že chci hrát dál. Bylo lepší čekat pár minut na židli než jít do šaten. Tráva byla lehce vlhká, takže to bylo trochu nebezpečné, ale já byla připravena pokračovat ve hře. Věděla jsem, že mám šanci.

Byla jste překvapená, jak se Schiavoneová dohadovala o přerušení?
Ani ne. Pro ní to bylo náročnější než pro mě, protože se potřebovala pohybovat víc než já. Když hraju rychle, míče po trávě víc sklouzávají, takže je to ještě rychlejší než obvykle.

Myslíte, že soupeřka při té pauze ztratila koncentraci?
Na vlhké trávě nechtěla hrát. Možná jo. Ale nejsem si jistá, jestli to byl klíčový moment zápasu.

V prvních dvou setech hrála Italka velice dobře. 
Já od začátku neproměňovala brejkboly a necítila jsem se nejlépe. Nehrála jsem moc dobře. Ale ve druhém setu jsem jí snad po hodině zápasu konečně brejkla a pak šlo všechno lépe. Poslední zápasy se mi tady skvěle povedly, byly rychlé, ale tohle byl boj. A mám radost, co jsem v něm předvedla.

Postupem v pavouku se na vás zvyšuje tlak. Jak se s tím srovnáváte?
Teď to je mnohem lepší než na začátku turnaje. Popravdě o tlaku nepřemýšlím, jsem sice obhájkyně, ale to vítězství je z loňska... 

Ve čtvrtfinále čeká Serena Williamsová.
Pro obě to bude velký zápas a už se na něj těším. Bude to výzva. Ona hraje dobře, několikrát tady vyhrála, je to velká šampionka. Uvidíme, pokusím se předvést to nejlepší. Hrály jsme tu spolu před dvěma lety v semifinále, což pro mě byla velká zkušenost. Ale zítra bych ráda ten zápas měla na své straně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga