Famózní Vondroušová! Přežila nervozitu i drama a je ve finále Wimbledonu

  14:20aktualizováno  21:55
Správně před semifinálovým zápasem Wimbledonu jásala, že si travnatý tenisový povrch zamilovala. Rozjetá Markéta Vondroušová v Londýně přemohla i Ukrajinku Elinu Svitolinovou, za hodinu a čtvrt jí nadělila výsledek 6:3, 6:3 a postoupila do svého druhého grandslamového finále v kariéře. V sobotním boji o premiérový titul vyzve Tunisanku Uns Džábirovou, jež obrátila druhé semifinále proti Bělorusce Aryně Sabalenkové na výhru 6:7, 6:4 a 6:3.

Wimbledon má poprvé od roku 1963 nenasazenou finalistku, na tehdy devatenáctiletou Billie Jean Kingovou navazuje Češka Vondroušová, jež v semifinále londýnského grandslamu přehrála Ukrajinku Svitolinovou dvakrát 6:3.

Svitolinová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

Mohla si vzpomenout na povedený čtvrtfinálový obrat proti Jessice Pegulaové, proti níž pod zataženou střechou otočila třetí set. V semifinále totiž kvůli londýnskému dešti odehrála pod střechou celé utkání.

Na svou stranu si ho přivlastnila sérií sedmi gamů v řadě, díky níž převrátila skóre 3:3 na 6:3 a 4:0. Přestože tenistka 1. ČLTK Praha následně zaznamenala propad, velký náskok si nakonec pohlídala a po hodině a čtvrt se slzami v očích mávala divákům jako zasloužená vítězka.

Vondroušová obstála v blázinci na centrkurtu. Choť přiletí, kočka má hlídání

„Byla jsem šíleně nervózní celý zápas, ve druhém setu jsem vedla 4:0, ale ona se vrátila, dvakrát mě brejkla, musela jsem zůstat soustředěná. Díky všem divákům za podporu, moc mi pomohla,“ dojímala se Vondroušová.

V úvodu zápasu předváděly obě soupeřky precizní tenis a bez větších problémů hájily vlastní servis. Vondroušová překvapovala Ukrajinku neobvyklým leváckým podáním ven z kurtu, Svitolinová zase spoléhala na agresivní údery.

Odměna za trpělivou hru české tenistky přišla v pátém gamu, ve kterém si Vondroušová na returnu vytvořila slibné tři brejkboly. V boji o finále získala první důležitou výhodu, když Ukrajinka nedosáhla na její forhendový prohoz po levé lajně.

Svitolinová si však ztracený servis vzápětí připsala zpět, když využila dvou dvojchyb a nepřesného zakončení Vondroušové, jež skončilo těsně ve výseči pro čtyřhru.

Po přetahované od základní lajny zopakovala Češka představení na příjmu a vyhoupla se do vedení 40:0. Při prvním brejkbolu nepříjemně podklouzla, druhý však povedeným bekhendovým returnem vybojovala.

Odskočila na skóre 4:3 a podávala na potvrzení brejku. Čistou hrou náskok zvýšila, od vítězství v prvním setu ji dělil pouhý game. Především ale uklidnila mysl, a tak si mohla při servisu Svitolinové dovolit seknutou forhendovou parádičku, po které se Češka spolu s diváky musela zasmát.

Markéta Vondroušová se napřahuje na forhendový úder v semifinále Wimbledonu.

Ukrajinku tím zaskočila, Svitolinová ztratila jistotu a hlavně vedení 40:15, čímž dovolila Vondroušové srovnat. Češka si celkem rychle vykouzlila první setbol a za půl hodiny od zahájení utkání ho díky chybě soupeřky snadno proměnila.

A ve druhém setu dominanci jen zvyšovala. Na kurtu byla aktivnější, nutila Svitolinovou ke zbytečným kiksům a několikrát vyšvihla parádní technickou podívanou, kterou zaplněné ochozy centrálního dvorce odměňovaly hlasitým skandováním.

Wimbledon 2023

Příloha iDNES.cz

Sebevědomě získala hned první možný brejk druhé sady a s jistotou ho potvrdila, když poskočila už na 3:0. Ukrajinka byla každou výměnou nervóznější, občas jen nechápavě zírala, jak Vondroušová zvládla vrátit zdánlivě nehratelné údery.

Když Češka senzačně navýšila už na 4:0, ztrácela Svitolinová veškeré naděje na postup do finále. Zbytečně kazila a na rozjetou Vondroušovou jen těžko hledala návod.

Pak ale nejednomu českému fanouškovi na chvíli zatrnulo. Vondroušová zvolnila tempo a zarputilé Ukrajince chybami darovala hned dva servisy. Rázem bylo skóre druhého setu 4:3 a Češka věděla, že musí znovu zabrat.

Český zázrak. Musím se Markéty zeptat, co se stalo, žasne Navrátilová

V klíčovou chvíli se však do zápasu vrátila a stylově uzmula brejk na 5:3. O chvíli později si famózním esem na téčko vybojovala mečbol, který zkompletovala přímým bodem z podání.

„Nemůžu tomu uvěřit, jsem jen velmi šťastná, že jsem uhrála poslední game. Elina je velká bojovnice a taky skvělý člověk, byl to náročný zápas, jsem hrozně nadšená,“ radovala se Vondroušová.

Blýskla se 22 vítěznými míči, Svitolinová jich předvedla jen devět. Češka ukrajinskou soupeřku zdolala stejně jako v semifinále předloňských olympijských her v Tokiu. Po finále Roland Garros 2019, v němž neuspěla proti Australance Ashleigh Bartyové, si v sobotu znovu vyzkouší boj o nejcennější titul. Český tenis má finalistku na druhém grandslamu v řadě, na nedávném Roland Garros zazářila Karolína Muchová.

Přemožitelka Kvitové ve finále

Vondroušová se v sobotním finále postaví proti světové šestce Džábirové, která v semifinále zdolala druhou hráčku žebříčku Sabalenkovou, přestože prohrávala už 6:7 a 2:4.

Nicméně za tohoto stavu zabrala a Bělorusku po více jak dvou hodinách porazila 6:7, 6:4 a 6:3. Mečbol navíc proměnila nejlépe jak mohla, blýskla se esem ven z kurtu. Do finále Wimbledonu postoupila už loni, tehdy nestačila na Jelenu Rybakinovou.

Uns Džábirová slaví postup do finále Wimbledonu.

Ve čtvrtečním semifinále byla k zisku prvního setu opravdu blízko. Ve zkrácené hře vedla 4:2, pak ale předvedla několik chyb a rázem se dostala do problému, když Sabalenkové nabídla dva setboly. Zkušená Běloruska si náskok pohlídala a při servisu urvala sadu přímým bodem na téčko.

„Mé staré já by ten zápas prohrálo a jelo domů,“ přiznala Džábirová. „Jsem ráda, že jsem se v tomto utkání udržela, hodně na mé psychice s mentální trenérkou pracujeme.“

O pauze se hluboce zamyslela a nepřejícnému osudu se vzepřela. „Je potřeba špatnou energii transformovat do té dobré. Bylo to frustrující, ale já jsem prohru v prvním setu přijala a snažila jsem se o to víc,“ vysvětlila.

Uns Džábirová v semifinále Wimbledonu.

Po ztrátě servisu sice prohrávala 2:4, pak ale zlepšila přesnost prvního podání a vedla si dobře i na returnu. „To mi pomohlo, Aryna jinak podávala geniálně. Bylo to hodně složité, hraje tvrdé údery,“ pochválila soupeřku.

Ve třetí sadě už Tunisanka dominovala. Udělala v ní jen tři nevynucené chyby, zatímco Sabalenková zapsala 14 kiksů. Běloruska tak po porážce přišla o šanci stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou.

„Teď mě čeká finále s Markétou,“ ví Džábirová. „Je to výborná tenistka, už jsem s ní letos dvakrát prohrála, takže si půjdu pro odvetu.“

V All England Clubu se ve čtvrtek večer rozdávaly první trofeje, vítězi smíšené wimbledonské čtyřhry jsou Chorvat Mate Pavič a Ukrajinka Ljudmyla Kičenoková po výhře 6:4, 6:7 a 6:3 nad belgicko-čínským párem Joran Vliegen, Sü I-fan. Třicetiletý Pavič, bývalá deblová světová jednička, slaví šestý grandslamový titul a třetí v mixu, Kičenoková se dočkala největšího tenisového úspěchu.

Chorvat už vyhrál Wimbledon předloni v mužské čtyřhře s Nikolou Mektičem či debly na Autralian Open i US Open. S Kičenokovou nastoupili společně po dlouhých šesti letech. „Děkujeme za to fyzioterapeutovi, kterého máme společného,“ prozradil.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži:
Čtyřhra - semifinále:

Granollers, Zeballos (15-Šp./Arg.) - Krawietz, Pütz (10-Něm.) 6:4, 6:3

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Vondroušová (ČR) - Svitolinová (Ukr.) 6:3, 6:3
Džábirová (6-Tun.) - Sabalenková (2-Běl.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3

Smíšená čtyřhra - finále:
L. Kičenoková, Pavič (7-Ukr./Chorv.) - Sü I-fan, Vliegen (Čína/Belg.) 6:4, 6:7 (9:11), 6:3

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:

Filip, Vulpitta (ČR/It.) - Bondioli, Cina (It.) 7:5, 3:6, 11:9

Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Bartůňková (ČR) - Stoiberová (Brit.) 1:6, 6:1, 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kovačková, Samsonová (ČR) - McDonaldová, Moyanová (8-Brit./Arg.) 6:3, 6:3

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...