Tomáš Berdych během turnaje v Londýně

Tomáš Berdych během turnaje v Londýně | foto: AP

Čtrnáct Čechů ve Wimbledonu. V jaké jsou pohodě a jak jim nahrál los?

  • 12
Malebný tenisový areál na jihozápadě Londýna ožil. V pondělí startuje grandslamový turnaje Wimbledon. Kteří Češi se na pečlivě střižené trávě představí?

Petra Kvitová

Světová šestka léčí bolavé stehno. Přežije-li první ­kolo s Hlaváčkovou, narazí na vítězku partie Oprandiová - Barthelová. Dle papírových předpokladů by potom měla potkat Venus Williamsovou, Pennettaovou a Číňanku Li.

Lucie Šafářová

Turnajové číslo 23 trávu nemiluje. Na posledních turnajích Šafářová podlehla v prvním mači Češce (Záhlavová, Kvitová). Ale v sezoně se jí daří, zatímco její první sokyně, Němka Görgesová, vypadla z Top 100.

Klára Koukalová

Na antuce se na jaře trápila, na trávě výrazně ožila. Čtyřikrát za sebou byla ve Wimbledonu aspoň ve 3. kole. Letos by nejprve ráda umravnila plnoštíhlou Townsendovou (USA), loňskou finalistku juniorky.

Karolína Plíšková

S Italkou Knappovou předvedou ostrou přestřelku. Na jaře zářila, prorazila do Top 50. Pokud jí turnaj sedne, může to dotáhnout daleko.

Barbora Záhlavová-Strýcová

Své fanoušky minulý týden navnadila báječnou jízdou do finále v ­Birminghamu. Kdyby v Londýně v 1. kole podlehla Kudrjavcevové z Ruska, hodně by se zlobila.

Petra Cetkovská

V roce 2011 tu byla v osmifinále, zelený povrch jí sedí. Srbku Jakšičovou by měla porazit. Vyzve ve třetím kole Serenu Williamsovou?

Kristýna Plíšková

Juniorská vítězka z­ roku 2010 dostala divokou kartu. Los na ni poslal Švedovovou (Kazachstán). Ovládla přípravný turnaj ITF v Nottinghamu.

Andrea Hlaváčková

Od února do června prohrála devět zápasů v řadě. Až teď v Nottinghamu byla v semifinále. Zaskočí Kvitovou?

Tereza Smitková

Je jí 19 let, poprvé se na grandslamu skrz kvalifikaci protlačila do hlavní soutěže. V ní zkusí prodloužit své tažení v zápase s deblovou jedničkou Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu.

Tomáš Berdych

Vždy si na trávě zvyká hlavně na pohyb. Šestého nasazeného vyzve Rumun Hanescu, ve druhém kole mu hrozí Australan Tomic, následně Čilič, Gulbis a ve čtvrtfinále Djokovič.

Radek Štěpánek

V Queensu se zastavil až v semifinále, ve Wimbledonu jde na Cuevase (Uruguay) a pak asi na Djokoviče.

Lukáš Rosol

Vyřadí-li Francouze Pairea, opět by se na posvátné trávě mohl střetnout s Nadalem, jehož tu předloni skolil.

Jiří Veselý

Dominikánský veterán Estrella Burgos (95. na světě) je pro vysokého leváka na úvod přijatelným protivníkem. Další na řadě? Asi Monfils z Francie.

Jan Hernych

Protloukl se kvalifikací, ani Němec Kamke (88. na žebříčku) pro něj nemusí být nepřekonatelný.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga