VÍTĚZNĚ. Venus Williamsová se vrátila do turnajového kolotoče ve velkém stylu.

VÍTĚZNĚ. Venus Williamsová se vrátila do turnajového kolotoče ve velkém stylu. V Miami uřž je ve čtvrtém kole. | foto: Reuters

Jasná motivace. Venus ženou za výhrami myšlenky na olympijské hry

  • 19
Kimiko Dateová-Krummová od ní dostala kanára. Petra Kvitová taktéž. Aleksandra Wozniaková prohrála z mečbolu. Americká tenistka Venus Williamsová jako by ani nechyběla na kurtech půl roku kvůli autoimunitnímu onemocnění. V Miami opět vítězí. Proč? "Kdykoli to se mnou vypadá bledě, myslím na olympijské hry," říká.

Nepopírá okouzlení zlatou medailí, kterou lze získat pouze jednou za čtyři roky. Dvě už má doma ve sbírce - v Sydney 2000 zvítězila ve dvouhře, v Pekingu 2008 se sestrou Serenou ovládly čtyřhru.

A pod pěti kruhy nechce Venus Williamsová chybět ani v Londýně. Tamní travnaté kurty jednatřicetiletá Američanka miluje, pětkrát na nich získala wimbledonskou trofej. Před lety, kdy vládla ženskému tenisu.

Jenže půlroční pauza, kterou si vyžádala léčba autoimunitního onemocnění jménem Sjögrenův syndrom, ji v žebříčku odsunula do prazvláštních míst - na turnaj v Miami se bývalá světová jednička vrátila pouze díky volné kartě organizátorů jako 134. hráčka světa.

Kvůli olympijským hrám však potřebuje v nejbližších týdnech poskočit výrazně výš, vždyť v Londýně bude ve dvouhře startovat pouze 64 hráček.

Přímý postup si zajistí 56 tenistek redukovaného pořadí, přičemž každou zemi můžou reprezentovat maximálně čtyři tenistky. Dalších osm hráček získá volnou kartu od Mezinárodní tenisové federace.

 "Pořád jsem přemýšlela, jak moc potřebuju tento zápas, tyto body," vyprávěla starší z amerických sester po vítězství nad Aleksandrou Wozniakovou.

Kanaďanka nad ní v utkání třetího kola vedla 6:4, 2:0 a 30:0 - ale prohrála. Ani mečbol za stavu 5:4 ve třetím setu jí nestačil. "Cože? Ona měla mečbol?" divila se Venus Williamsová. "Díky bohu já nehledím příliš často na skóre."

S taškou jí pomohl otec

Po dvou hodinách a 53 minutách vystřelila na soupeřku podání s rychlostí 192 km/h a mohla slavit vítězství. Zatímco dětem podepisovala míče, otec Richard Williams přišel na kurt, sbalil jí věci a odnesl tašku. "Asi byl na mě pyšný. Jako trenér i jako otec," řekla.

Dlouho se spekulovalo o její formě. Od loňského US Open, kde se dozvěděla o svých problémech s imunitou, se stáhla z tenisového okruhu. A dlouho žádné signály k návratu. Jelikož je start v týmové soutěži jednou z podmínek olympijské účasti, s radostí se nechala nominovat do americké fedcupové sestavy na utkání proti Bělorusku. Ale nastoupila pouze do čtyřhry.

Na dvouhru si troufla až v Miami. Postupem do čtvrtého kola se posune v žebříčku někde těsně za první světovou stovku. Pořád daleko od přímé nominace na hry pod pěti kruhy. Pokud však vydrží zdravá, v současné formě by jí posun směrem nahoru nemusel dělat příliš velké problémy.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga