Česká hráčka poslouchá rady své trenérky Rennae Stubbsové.

Česká hráčka poslouchá rady své trenérky Rennae Stubbsové. | foto: Reuters

Koučka Stubbsová: Serena soupeřky zastrašuje. Kája musí myslet na sebe

  • 19
New York (Od našeho zpravodaje) - Vítejte v pekle, Karolíno Plíšková. Vyprodaný Ashe Stadium, kolosální aréna pro téměř 24 tisíc diváků, má být dějištěm slavného čtvrtfinálového triumfu tenisové královny Sereny Williamsové. Češka se chystá pokazit americký večírek. „Ví, že to může dokázat, vždyť už tu Serenu porazila,“ říká její australská trenérka Rennae Stubbsová.

Vypadla světová jednička Halepová. Poroučela se obhájkyně trofeje Stephensová, grandslamové šampionky Wozniacká, Kerberová či Kvitová. Z pavouku se vytratily i další obávané ranařky.

A tak se bezmezně uctívaná Serena Williamsová pro spoustu odborníků stala nejžhavější kandidátkou na pohár z US Open, kterých ostatně vlastní už šest a první získala ještě v minulém tisíciletí.

Aby si však opěvovaná „supermáma“ mohla znovu zapózovat s trofejí, potřebuje nejprve v úterý večer zdolat Plíškovou, které trenérka Rennae Stubbsová doporučuje, aby se na slovutnou sokyni moc nedívala.

„Potřebuje zůstat na své straně dvorce. Serena bude Serena, jako vždy ohromující osobnost. Umí soupeřku zastrašit - jako tenistka i jako žena. Kája musí skvěle servírovat a soustředit se sama na sebe,“ řekla Australanka českým reportérům na Flushing Meadows.

Celebritu Williamsovou požene pod zářícími reflektory bouřící publikum. Nicméně Plíšková často tvrdí, že ji ryčná atmosféra vyburcuje bez ohledu na to, komu přeje většina fanoušků. A může jí vyhovovat role outsiderky.

„Kája není pod tlakem před zápasem proti Sereně, proti nejskvělejší hráčce všech dob,“ pravila Stubbsová. „Jen musí jít na kurt s vědomím, že ji může porazit. Ví, že to může dokázat. Vždyť už ji tady zdolala.“

Ano. Před dvěma lety. V semifinále. 6:2, 7:6.

Stubbsová, která se v New Yorku dělí o koučování Plíškové se Španělkou Conchitou Martinezovou, vidí, kterak Češka na US Open ožila: „Cítí se tu skvěle, aby ne, když tu dosáhla svého největšího úspěchu.“

Chápe, proč je Williamsová považována za favoritku. „Káju čeká neskutečně těžký mač,“ přikyvuje. „Zároveň ale platí, že právě vítězství v takových zápasech přináší tenistce největší potěšení.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga