Kateřina Vaňková

Kateřina Vaňková - FORHEND. Na kurtech v Doksech a ve Starých Splavech včera skončil mezinárodní tenisový turnaj žen Mácha Lake Satellite. Na snímku v akci levoruká Barbora Božková, která vypadla ve čtvrtfinále. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Turnaj u Máchova jezera ovládla Vaňková

Staré Splavy, Doksy - Česká juniorská reprezentantka Kateřina Vaňková ze Sparty Praha vyhrála včera 14. ročník mezinárodního tenisového turnaje žen Mácha Lake Satellite ve Starých Splavech a Doksech. Šestnáctiletá naděje porazila ve finále dvouhry o čtyři roky starší Zuzanu Zálabskou z LTC Pardubice 6:4, 6:4 za 59 minut.

Levou rukou hrající Vaňková, loňská mistryně České republiky dorostu, prokázala v rozhodujících momentech zápasu větší přesnost i jistotu.

"Přijela jsem vyhrát, věřila jsem si. Hrála jsem zde dobře, moc jsem nekazila. Zápasy byly kvalitní. Dobře jsem se rozehrála před juniorskou soutěží v Paříži, kde mám těžký los.

Byla to moje první vítězná satelitní desítka. Strávila jsem uMáchova jezera i díky výborným pořadatelům skvělý týden," řekla vítězka Vaňková.

"Škoda, ve finále jsem více kazila. Studené počasí bylo mojí nevýhodou," prozradila poražená finalistka Zálabská.

V sobotních semifinálových zápasech měla lehčí cestu do finále Vaňková, která si poradila s ruskou naději Lykinovou ve dvou setech 6:2, 6:4 v pohledném, rychlém zápase. Více se na postup nadřela Zálabská, která ke zdolání další šestnáctileté naděje Berkové z Prostějova potřebovala dvě hodiny k vítězství 7:6, 5:7, 6:4.

Vítězka dvouhry Vaňková získala u Máchova jezera 12 bodů do světového žebříčku WTA a prémii 1300 amerických dolarů. Na letošním satelitu Máchova jezera startovaly tenistky ze sedmi zemí.

Dvouhra - semifinále:
Vaňková - I. Gerlová (4) 6:1, 6:3
Zálabská (6) - Berková 7:6, 5:7, 6:4
Dvouhra - finále:
Vaňková - Zálabská 6:4, 6:4.
Čtyřhra -  finále:
I. Gerlová, Kriegsmannová (1) - H. Birnerová, Lykinová (Rus.) 6:7, 6:2,6:2.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga