Petra Kvitová ve čtvrtfinálovém duelu s Jelenou Rybakinovou.

Petra Kvitová ve čtvrtfinálovém duelu s Jelenou Rybakinovou. | foto: ČTK

Když tenistky úřadují v Česku: auto, odpočinek doma, ale i nezvyk a tragédie

  • 3
Po nejednoznačném verdiktu rozhodčího, který zastavil její snahu hlášením, že míč odehrála až po druhém dopadu na kurt, se Barbora Krejčíková rozčilovala. V dramatickém tiebreaku první sady náhle musela čelit setbolu. Zaplněné a hlučné ochozy Ostravar arény zprvu její rozhořčení sdílely a spustily pískot. Brzo však přeladily na pozitivní notu a začaly svou hrdinku hecovat.

„Bylo super, že mě diváci povzbuzovali, i když jsem byla minus setbol. Pořád fandili a tlačili mě dopředu,“ libovala si česká tenistka.

I díky této vzpruze urvala tři body v řadě, čímž převážila úvodní dějství ve svůj prospěch. Ve druhém pak houževnatou a dělově podávající Američanku Parksovou zdolala 6:3 a postoupila do semifinále turnaje WTA v Ostravě.

Krejčíková je v Ostravě v semifinále, Kvitová a Martincová dohrály

Za výhru si pochopitelně vysloužila hromový aplaus od diváků, jimž vroucně děkovala. Jejich přízeň ocenila hned na kurtu a pokračovala i hodinu po zápase, kdy dorazila na tiskovou konferenci.

„Když hraju doma před českými fanoušky, tak jim chci udělat radost. Snažím se o to víc, aby měli komu fandit a užili si to. Doma hraju ráda, mám ráda Česko.“

Turnaj v Ostravě živě

Přímé přenosy mohou diváci sledovat na stanici O2 TV Sport i v multidimenzi na O2 TV Tenis. Závěrečné duely doprovodí i speciální studio.

Což ukázala třeba loni na turnaji WTA v Praze, který ovládla. Ve vlasti může své umění naživo předvést i přátelům a členům rodiny, kteří jí na běžných turnajích fandí jen na dálku. „Mám tu známé, střídá se mi to tu,“ pravila po čtvrtfinále v Ostravě.

Další zážitky nachystá příznivcům v sobotním semifinále, v němž se utká s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, která zdolala Petru Kvitovou.

Lákavé semifinálové derby, které by ještě umocnilo českou stopu na turnaji a jeho zvuk, se tak konat nebude. Ve čtvrtfinále skončila i Tereza Martincová, která podlehla Rusce Alexandrovové.

Nicméně Češky se v Ostravě ukázaly trojnásobnou účastí ve čtvrtfinále, z čehož je patrné, že se jim letos dařilo. I díky jedinečné motivaci „vlastních“ tribun, o kterou se při kočování po světě opřít nemohou.

Barbora Krejčíková se raduje z postupu do semifinále turnaje v Ostravě.

Dříve si mohly někdy i několikrát do roka užít domácí fedcupové duely, nedávná změna formátu soutěže na finálový turnaj na jednom místě však tyto příležitosti značně omezila.

O to víc si Češky vychutnávají Ostravu.

Atmosféru zvedají i Poláci fandící jedničce

Kvitová, po dlouhá léta hrdá reprezentantka právě v týmových soutěžích, se navzdory doznívající nemoci vybičovala ke skolení světové čtyřky Badosaové.

Ve volných dnech nacházela odpočinek u rodičů v nedalekém Fulneku, kde zapomínala na tenisové strasti. Ráda řídí, a tak si užívala i přepravu do haly vlastním vozem.

Karolína Muchová zase poznala další příjemnou stránku domácí akce: obdržela volnou kartu do hlavní soutěže, za niž se odvděčila výhrou nad patnáctkou tenistkou světa Haddadovou Maiaovou z Brazílie.

Ostrava byla fajn, děkovala Kvitová. A dál? Cesta do neznáma i nová sezona

I Karolína Plíšková doputovala do Ostravy autem, jenže ač se taktéž těšila na domácí prostředí, vypadla hned v prvním kole s pozdější soupeřkou Krejčíkové Parksovou.

„Před českým publikem jsem dlouho nehrála, bohužel to dopadlo takhle. Ale lidi byli skvělí. I když jsem v mých očích odehrála fakt špatný zápas, furt fandili,“ hledala pozitiva na skóre 0:6 a 6:7. Natěšení fanoušci dychtící spatřit hvězdy, které přes rok sledují jen v televizi, tak mohou být hnacím motorem, ale zároveň příčinou nevítaného stresu.

Dobře to zná Martincová, jež se v počátcích průlomu do elitní stovky domácích zápasů strachovala. „Už jsem pomalu v Česku ani nechtěla hrát, protože jsem byla dost tragická. Asi jsem moc chtěla, ale naučila jsem se to,“ vzpomínala před rokem.

Blok prolomila právě loni v Praze, kde se probila až do finále, v němž nestačila na Krejčíkovou. A poznala: „Domácí zápasy mají úplně jinou atmosféru.“ Ještě víc si je oblíbila díky aktuálnímu podniku v Ostravě, na němž se navzdory neustupujícím potížím s kolenem probila do čtvrtfinále.

Turnaj vygraduje o víkendu, na nějž pořadatelé hlásí vyprodáno. Akci pozvedávají i davy fandů z nedalekého Polska, kteří ženou světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Proto i ona hraje v Česku ráda. Ví, že zápasů, v nichž si může užívat pokřiky v rodné řeči a tribuny obsypané vlajkami své země, jsou pro tenistky vítanou vzácností.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga