Tomáš Macháč se chystá na úder v prvním zápase skupiny finálového turnaje Davis...

Tomáš Macháč se chystá na úder v prvním zápase skupiny finálového turnaje Davis Cupu ve Valencii proti Španělsku. | foto: Reuters

Hrál jsem svůj nejlepší tenis. Macháč naskočil do rytmu a sahá po maximu

  • 6
Před začátkem turnaje se podíval na rozpis zápasů a s rozverným úsměvem mrkl na kouče Daniela Vacka. „Kdo vyhraje titul, je opravdu kvalitní hráč,“ utrousil uznale Tomáš Macháč. Mladý tenista v ten moment ještě nevěděl, že právě on bude za týden zvedat nad hlavu cenu pro vítěze nabitého challengeru ve francouzském Orléans. Po více než roce čekání.

Ve všech pěti duelech čelil Macháč nasazeným soupeřům. A ve všech uspěl. „Cítím se úžasně, že jsem vyhrál. Obsazení čtvrtfinálových utkání bylo kvalitou minimálně na úrovni turnaje ATP kategorie 250,“ poukázal například na účast 64. hráče Richarda Gasqueta.

Právě někdejší světovou sedmičku Macháč deklasoval v semifinále, ve kterém někdejší Gasqueta smetl za hodinu 6:4, 6:1. „Od začátku jsem mu vzdoroval, pak jsem nasadil agresivní hru. Myslím, že jsem byl lepším hráčem,“ pochválil své vystoupení.

Le vainqueur du CO’Met Orléans Open - 18ème édition est @tomas_machac !

Il s’est imposé 6/4 4/6 6/3 en 2h21 face à @jackdraper.

Le public venu en nombre a encouragé avec ferveur les joueurs.

Bravo !

#tennis #atpchallenger #atpchallengertour #cometorleansopen #finale #vainqueur #winner

1. října 2023 v 20:56, příspěvek archivován: 2. října 2023 v 16:02

Podobnou parádu předvedl i v nedělním finálovém boji, kde si vyšlápl na britského mladíka Jacka Drapera 6:4, 4:6 a 6:3. V zápase se opíral o šikovné a rychlé nohy, soupeře ze začátku vodil po kurtu a uzmul důležitý první set. „Cítil jsem, že kdo ho získá, může uspět. Jack mě sice ve druhé sadě trošku překvapil, ale ve třetí jsem byl opět famózní,“ liboval si brzy 23letý Čech.

Nejen výsledkem, ale především vystoupením na francouzském betonu si vysloužil obdiv přihlížejících fanoušků. Vyvaroval se zbytečných chyb a jeden míček dokonce získal po ladném sklouznutí. „Hrál jsem svůj nejlepší tenis,“ vyprávěl přesvědčeně.

„V rozhodujícím setu jsem zase prokázal obrovskou mentální sílu. Nekoukal jsem na skóre, soustředil jsem se vždycky jen na následující míček. Poslední dvě hry byly z mé strany fyzicky, psychicky i tenisově neskutečně zvládnuté,“ pochvaloval si Macháč, který se díky titulu posunul na životní 96. pozici, zatím však pouze v živém žebříčku, a tak si na oficiální stvrzení bude muset ještě počkat.

„Nekoukám na umístění, hledím si jen své hry a ta se v poslední době stále zlepšuje,“ radoval se. Ač přiznal, že uplynulý týden byl jedním z nejlepších v jeho kariéře – challenger ovládl poprvé od loňského srpna, kdy triumfoval v polském Grodzisku Mazowieckém – nezapomněl zdůraznit i jiné momenty, které formovaly jeho tenisové umění.

„Odehrál jsem velmi kvalitní zápasy třeba na Australian Open nebo Wimbledonu. A samozřejmě nemůžu zapomenout na Davis Cup.“ Právě v týmové soutěži si Macháč nedávno připsal dvě cenná vítězství ve dvouhrách i deblový skalp světové jedničky Novaka Djokoviče.

Předtím se dostal až do finále challengeru ve francouzském Cassis, z posledních dvanácti singlových utkání se jedenáctkrát radoval z výhry. „Cítím se opravdu dobře. Mám rytmus, nemusím přemýšlet, jak mám hrát, protože jsem se dostal do skvělého tempa,“ ví Macháč, který se už v úterý vydá na další turnajovou cestu na challengeru v Mouilleron-le-Captif.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga