ANTUKOVÁ HVĚZDA. Maria Šarapovová na antuce válí, vyhrála druhý turnaj v řadě.

ANTUKOVÁ HVĚZDA. Maria Šarapovová na antuce válí, vyhrála druhý turnaj v řadě. | foto: AP

Šarapovová = ženský Nadal? Antuce kraluje, porazila ji jen Serena W.

  • 7
Když začne antuková sezona, ožívá nejen její mužský král Rafael Nadal. Svou vládkyni našla i mezi ženami. Maria Šarapovová vyhrála v neděli v Madridu druhý antukový titul v řadě, celkem drží sérii 47 výher na tomto povrchu v řadě! Tedy s jedním háčkem: kromě zápasů se Serenou Williamsovou.

Kdyby neexistovala Serena Williamsová, mohla být kariéra Marie Šarapovové o tolik úspěšnější. Američanka porazila Rusku v 16 z 18 vzájemných střetnutí. Tolik titulů jí sebrala, tolik radosti... A také je jedinou kaňkou na jinak úctyhodném výkonu Šarapovové na antuce.

Od prohry v semifinále Roland Garros 2011 s Li Na totiž drží ruská tenistka na antuce - kromě zápasů se Serenou - neporazitelnost. Vyhrála 47 zápasů, získala šest titulů. Serena jí vzala další dva - v loňských finále v Madridu a na Roland Garros, v roce 2012 "Mášu" zastavila v Madridu už ve čtvrtfinále.

Jenže Serenu teď trápí zraněné levé stehno, do čtvrtfinále v Madridu ani nenastoupila, a tak měla Šarapovová cestu k dalším úspěchům volnou. I ona přitom bojovala v posledních letech se zdravím, od srpna 2013 nehrála kvůli zraněnému ramenu. Vrátila se až letos, rozjezd měla pozvolný, ale na antuce září.

"Neberu nic takového jako samozřejmost. Vím, jaké to je, být zraněná a zkoušet najít cestu zpět," řekla Šarapovová, která se v novém vydání žebříčku WTA posunula na sedmou pozici. "Hrát finále turnajů je vždycky čest, ať už je to na Měsíci, nebo v Madridu."

Z posledních devíti titulů získala Ruska sedm na antuce. Evidentně jí prospívá spolupráce s trenérem Svenem Groeneveldem, kterého najala koncem minulého roku. Velká výzva však stále zůstává před nimi: přijít na to, jak porazit Serenu, světovou jedničku.

"Cokoliv jsem na ni hrála v minulosti, tak nefungovalo. Takže musím zkusit něco jiného," prohlásila Šarapovová.

Tento týden se představí na dalším prestižním podniku v Římě, z něhož se Williamsová rovněž odhlásila. Není třeba zdůrazňovat, kdo je v její nepřítomnosti hlavní favoritkou...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga