Nešťastný výraz ve tváři Andyho Murrayho. | foto: Reuters

Štěpánek bude hrát v Tokiu o titul ve čtyřhře, obhájce Murray skončil

  • 8
Radek Štěpánek s Indem Leanderem Paesem budou hrát na turnaji v Tokiu o titul, v semifinále porazili česko-italský pár František Čermák, Daniele Bracciali 6:3, 6:1. Naopak vypadl obhájce titulu ve dvouhře Andy Murray. Britskému tenistovi nepomohly ani dva mečboly a kanadskému soupeři Milosi Raonicovi podlehl 3:6, 7:6, 6:7.

Raonic hraje v Tokiu o třetí titul v sezoně

Štěpánek s Paesem, vítězové letošního Australian Open, neměli za celý zápas vážnější problém a ani jednou nemuseli čelit brejkbolu. Soupeřům naopak sebrali podání čtyřikrát a v neděli si zahrají o třetí společný titul v sezoně s Alexanderem Peyou a Brunem Soaresem. Rakousko-brazilská dvojice vyřadila Tomáše Berdycha se Srbem Nenadem Zimonjičem 6:4, 6:4.

Štěpánek si zahraje Turnaj mistrů ve čtyřhře

Ve finále dvouhry se utká Milos Raonic, jedenadvacetiletý rodák z bývalé Jugoslávie, s domácím Keiem Nišikorim. Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha zvítězil nad Kypřanem Marcosem Baghdatisem hladce dvakrát 6:2 za pouhých 61 minut.

Nišikori má šanci vyhrát svůj druhý turnaj ATP po triumfu v Delray Beach v roce 2008, Raonic bude hrát o třetí titul v této sezoně a čtvrtý v kariéře

Murray vedl v duelu s Raonicem ve třetím setu už 4:1, v sedmém gamu mu však Kanaďan vzal rovněž podání a v tie-breaku dotáhl zápas po dvou hodinách a 46 minutách k výhře. Po neproměněných mečbolech ve dvanácté hře při Raonicově servisu frustrovaný Murray vztekle křičel a mlátil raketou.

Olympijský šampion z Londýna prohrál s Kanaďanem podruhé ve třetím vzájemném duelu.

Turnaj mužů v Tokiu

Tvrdý povrch, dotace 1,280.565 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Raonic (6-Kan.) - Murray (1-Brit.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:4)
Nišikori (8-Jap.) - Baghdatis (Kypr) 6:2, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Paes, Štěpánek (1-Indie/ČR) - Čermák, Bracialli (ČR/It.) 6:3, 6:1
Peya, Soares (4-Rak./Braz.) - Berdych, Zimonjič (ČR/Srb.) 6:4, 6:4

V Pekingu se o titul utkají Azarenková a Šarapovová

Soubojem první a druhé hráčky světového žebříčku vyvrcholí ženská část turnaje v Pekingu. Světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska vyřadila v semifinále Francouzku Marion Bartoliovou 6:4, 6:2. Dvojka Maria Šarapovová z Ruska potvrdila roli favoritky s domácí Li Na a za hodinu a 42 minut ji porazila 6:4, 6:0.

V mužské dvouhře budou o čtvrtý turnajový vavřín v této sezoně usilovat Novak Djokovič. Druhý hráč světa porazil v semifinále Floriana Mayera z Německa hladce za 61 minut 6:1, 6:4. Pětadvacetiletý Srb se utká s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, jemuž ve druhém setu vzdal Španěl Feliciano López kvůli zranění levého zápěstí.

DUCHAPŘÍTOMNÝ POHLED v podání běloruské tenistky Viktorie Azarenkové.

RADOST Z POSTUPU. Azarenková hází fanouškům ručník po postupu do finále.

Třiadvacetiletá Azarenková, která v této sezoně vybojovala už čtyři turnajové trofeje, se proti Bartoliové trápila na podání. Po vlastním servisu se ale nedařilo ani soupeřce, a tak se mohla vítězka letošního Australian Open za 95 minut radovat ve dvanáctém vzájemném zápasu z deváté výhry.

Šarapovová nastoupí v neděli už k 45. finále na okruhu WTA. Pětadvacetiletá Ruska, jež letos rozšířila svou sbírku titulů o tři na celkem 27, se proti Li Na po nepřesvědčivém prvním setu rozehrála. Ve druhé sadě už nedala Číňance šanci a nadělila jí "kanára".

Azarenková a Šarapovová se spolu na okruhu WTA utkaly zatím desetkrát, šestkrát byla úspěšnější běloruská tenistka. Ze čtyř letošních vzájemných duelů vyhrála světová jednička všechny tři zápasy na tvrdých površích, naposledy v semifinále US Open. Ruska uspěla na antuce ve finále ve Stuttgartu.

Turnaj mužů a žen v Pekingu

Tvrdý povrch

Muži (dotace 2,205.000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (3-Fr.) - F. López (Šp.) 6:1, 4:1 skreč
Djokovič (1-Srb.) - Mayer (Něm.) 6:1, 6:4

Ženy (4,83 milionu dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Šarapovová (2-Rus.) - Li Na (7-Čína) 6:4, 6:0
Azarenková (1-Běl.) - Bartoliová (9-Fr.) 6:4, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga