Česká tenistka Karolína Plíšková v duelu s Julií Putincevovou z Kazachstánu na...

Česká tenistka Karolína Plíšková v duelu s Julií Putincevovou z Kazachstánu na turnaji v Miami. | foto: AP

Průlom v Miami. Tři Češky ve čtvrtfinále. A teď přijde derby

  • 25
První tenistce přerušil zápas déšť, takže si v šatně dala šlofíka. Druhá musela pozdě večer otáčet skóre své bitvy a lamentovala, že jí soupeřka nedarovala ani bod zadarmo. Taky třetí končila svou šichtu až po půlnoci a krátce po utkání hlásila: „Chce se mi spát. Fakt hodně!“

Navzdory všem protivenstvím Petra Kvitová, Karolína Plíšková i Markéta Vondroušová své pondělní zápasy v Miami zvládly, čímž se zasloužily o zápis do historie.

Na turnaji, který se věhlasem, dotací, porcí bodů i konkurencí řadí spolu s podnikem v Indian Wells na úroveň hned za grandslamy, se poprvé za posledních 25 let objevily tři Češky ve čtvrtfinále.

V dusnu válejícím se nad horkým floridským betonem v Key Biscayne se jim roky příliš nevedlo. Martina Navrátilová už coby americká občanka ovládla hned první ročník v Crandon Parku v únoru 1985. Česká vlaječka se ve finále nikdy neobjevila. Jediná výhra k němu chyběla Janě Novotné (1995, 1997) a předloni Plíškové.

Tentokrát se obvyklá výsledková poušť na jihovýchodním pobřeží USA proměnila v zahradu hojnosti, třebaže úterní porážka Kvitové od Australanky Bartyové 6:7, 6:3, 2:6 nadšení českých fanoušků přidusila.

Tři krajanky si v novém areálu v Miami Gardens přesto vyšňořily už tak znamenité letošní bilance: Kvitová 20–6, Plíšková 19–4, Vondroušová 13–3.

V aktuálním pořadí podle bodů získaných od startu sezony je Kvitová první, Plíšková třetí a devatenáctiletá Vondroušová devatenáctá.

Kvitová po skvělém představení vyřadila Garciaovou z Francie 6:3, 6:3. Krátce před závěrem začalo pršet. Při čekání, než se vyčasí, v zákulisí chvíli dřímala. Po návratu na scénu sokyni bez okolků dorazila.

V následující partii s Bartyovou zápolila astmatička z Fulneku statečně, než jí ve floridské prádelně došla šťáva. Znovu jí tak unikl výstup na pozici světové jedničky, který měla na dohled.

„Pár šancí jsem nevyužila, ale pořád jsem tady a pořád se rvu,“ řekla. „Uvidíme, co budoucnost přinese. Každopádně jsem už teď spokojená s tím, co jsem dokázala.“

Pozornost se tak nyní přesouvá na její krajanky. Plíšková a Vondroušová se ve středu večer utkají v první vzájemné partii.

Zkušenější Plíšková předevčírem obtížně udolávala Kazašku Putincevovou. Nevzdala se při nepříznivém vývoji skóre a po výsledku 2:6, 6:3, 7:5 mohla na tiskovce s úlevou poznamenat: „Poslední dobou nehraju zrovna perfektně, ale bojuju a sbírám vítězství, což je důležité.“

Jako jediná ze všech žen a mužů v roce 2019 se na největších akcích – Australian Open, Indian Wells a Miami Open – pokaždé protáhla aspoň do čtvrtfinále.

Zdárně se vyhýbá výkyvům, proti Vondroušové bude favoritkou taky proto, že z minulých sedmi českých derby ani jedno neprohrála.

„Markéta je v laufu. Další holka, co skoro nedělá chyby. Zase si budu muset všechno uhrát sama,“ pravila Plíšková.

Konečně zdravá Vondroušová skutečně jede. Němku Mariaovou vypoklonkovala vcelku suverénně 6:4, 6:3 a tvrdí, že se na dvorci cítí prostě báječně: „Běhám, bojuju, peru se o každý míč. Nic nevypustím a v tom hodlám pokračovat.“

Že by přestěhování z Key Biscayne do Miami Gardens přispělo ke startu veselejší české éry na slavném klání?

Zbytek týdne leccos ukáže.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga