Plíšková přemohla Ósakaovou a je ve finále, Kvitová v Brisbane vypadla

  7:29aktualizováno  11:35
Karolína Plíšková v Brisbane dál míří za obhajobou titulu, v dramatické bitvě o postup do finále odvrátila i mečbol a japonskou tenistku Naomi Ósakaovou udolala 6:7, 7:6, 6:2. Naopak Petra Kvitová své dobře rozehrané semifinále proti Madison Keysové z USA ztratila po setech 6:3, 2:6, 3:6. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly v čínském Šen-čenu deblový titul.

Plíšková vydřela postup přes Ósakaovou v bitvě trvající dvě hodiny a 48 minut. „Byl to asi nejlepší zápas, co jsem tady odehrála, a asi i nejdelší,“ řekla na kurtu Plíšková, které se v Brisbane daří. Titul tam slavila loni i v roce 2017 a s šestnácti vyhranými zápasy je nyní nejúspěšnější hráčkou turnaje.

Obě hráčky skvěle podávaly, proto se v prvním setu hrál tie break, který získala Japonka poměrem 12:10. Ve druhé sadě přišla jako první o servis Plíšková, která udělala za stavu 5:5 při brejkbolu dvojchybu. Ósaková poté podávala na výhru, ale při mečbolu trefila síť a Plíšková se nastartovala k obratu.

Karolína Plíšková v semifinále turnaje v Brisbane.
Naomi Ósakaová v semifinále turnaje v Brisbane.

Češka využila faktu, že byla soupeřka po nevyužitém mečbolu rozhozená. Tie break vyhrála 7:3 a na úvod rozhodující sady jí vzala podání. Za stavu 3:2 se dostala z nepříznivého skóre 0:40 při svém servisu a vzápětí vzala čistou hrou podání Ósakaové. Ještě měla problém zápas dokončit, po dvou mečbolech odvracela tři brejkboly, ale nakonec využila třetí mečbol, při kterém returnovala soupeřka do autu.

„Bylo to o malých šancích. Ve druhém setu jsem se udržela ve hře, měla jsem štěstí při mečbolu, ale pořád jsem bojovala a vyšlo to,“ uvedla Plíšková, která hraje první turnaj pod vedením nové trenérské dvojice. Hlavním koučem je Venezuelan Daniel Vallverdu, kterému asistuje Ukrajinka Olga Savčuková.

S třináctou hráčkou světa Keysovou se Plíšková dosud nestřetla. „Je to jediná hráčka ze špičky, s kterou jsem nehrála, ale hodněkrát jsem ji viděla. Bude to určitě dobrý a těžký zápas.“

Kvitová utkání výborně rozjela. Vedla 3:0 a proměnila čtvrtý setbol na 6:3. Druhý set začala brejkem a po svém servisu měla náskok 2:0, ale poté ztratila sedm her za sebou. Nemohla se trefit do prvního servisu a Keysové vycházela riskantní hra.

V rozhodující sadě dvakrát získala zpět brejk. Na sedmou ztrátu servisu v utkání už ale neodpověděla a Američanka zápas po dvou hodinách hry uzavřela.

„Měla jsem šance, ale bylo to náročné po psychické stránce. Ona byla silná, hrála hodně dobře,“ řekla Kvitová na tiskové konferenci. S rozjezdem sezony ale je spokojena. „Dost. Odvážím si odsud hodně pozitivního. Nejsem zraněná,“ usmála se. Před grandslamovým Australian Open, kde bude obhajovat finále, hraje příští týden nový turnaj v Adelaide.

O titul ve čtyřhře si v Brisbane zahraje světová deblová jednička Barbora Strýcová. Se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zdolaly v semifinále ukrajinsko-čínský pár Nadija Kičenoková, Jang Čao-süan 7:6 a 6:3. 

Ve finále se nejvýše nasazené střetnou s domácí Ashleigh Bartyovou a Nizozemkou Kiki Bertensovou.

Turnaj žen v Brisbane

tvrdý povrch, dotace 1,5 mil. dolarů

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Ósakaová (3-Jap.) 6:7 (10:12), 7:6 (7:3), 6:2
Keysová (8-USA) - Kvitová (5-ČR) 3:6, 6:2, 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Sie Šu-wej, Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Kičenoková, Jang Čao-süan (Ukr./Čína) 7:6 (7:3), 6:3

Krejčíková se Siniakovou ovládly v Šen-čenu debl

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vstoupily do sezony ziskem pátého společného deblového titulu. České fedcupové reprezentantky porazily ve finále turnaje v čínském Šen-čenu domácí dvojici Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj 6:2, 3:6, 10:4.

Nasazené dvojky Krejčíková se Siniakovou v souboji o titul ztratily na turnaji poprvé set, ale díky jasně vyhranému super tie-breaku je to mrzet nemuselo. V Šen-čenu vyhrály na druhý pokus - před dvěma lety na začátku své obnovené spolupráce ještě ve finále neuspěly, poté však získaly grandslamové tituly v Paříži a ve Wimbledonu. Loni společně triumfovaly v Torontu a Linci.

Ve dvouhře vyhrála první turnaj v kariéře ruská tenistka Jekatěrina Alexandrovová. Přemožitelka Siniakové z prvního kola porazila ve finále 6:2, 6:2 Rusku reprezentující Kazachstán Jelenu Rybakinovou, která v pátečním semifinále vyřadila Kristýnu Plíškovou. Alexandrovová navázala na měsíc staré vítězství nad Rybakinovou z české extraligy.

Turnaj žen v Šen-čenu

tvrdý povrch, dotace 775 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Alexandrovová (5-Rus.) - Rybakinová (7-Kaz.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - finále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj (3-Čína) 6:2, 3:6, 10:4

Serena Williamsová si v Aucklandu zahraje dvě finále

Bývalá světová jednička Serena Williamsová si zahraje na turnaji v Aucklandu o titul ve dvouhře i ve čtyřhře. Americká tenistka deklasovala v semifinále mladou krajanku Amandu Anisimovovou 6:1, 6:1 a o první turnajový triumf po mateřské pauze se utká s další Američankou Jessicou Pegulaovou. Ta nečekaně vyřadila Dánku Caroline Wozniackou, s níž je Williamsová ve finále čtyřhry.

Osmnáctiletá Anisimovová ještě nebyla na světě, když o dvacet let starší Williamsová získala první z 23 grandslamových titulů, a o duelu s legendou snila. První střetnutí se ale pro ni změnilo v noční můru, kurt v největším novozélandském městě opouštěla po 45 minutách.

„Věděla jsem, že hraju proti velmi dobré tenistce, takže jsem k tomu musela přistoupit velmi vážně. Byl to jeden z těch dnů, kdy vám vychází všechno. Mám z toho velmi dobrý pocit, protože jsem na to hodně let pořádně dřela,“ uvedla po suverénním výkonu Williamsová.

Serena Williamsová v semifinále turnaje v Aucklandu.
Serena Williamsová v semifinále turnaje v Aucklandu

Serena Williamsová v semifinále turnaje v Aucklandu.

Jedna z nejlepších tenistek historie má v Aucklandu na dosah první titul po téměř třech letech. Naposledy zvedla nad hlavu trofej v lednu 2017 na Australian Open, kde už byla těhotná. Po zářijovém porodu dcery Alexis Olympie hrála v minulých dvou sezonách dvě finále ve Wimbledonu, dvě na US Open a jednou v Torontu, ale 73. turnajového triumfu se zatím nedočkala.

Šanci bude mít v neděli proti 82. hráčce světa Pegulaové. Pětadvacetiletá Američanka nečekaně ukončila cestu turnajem pro Wozniackou, jež po Australian Open skončí s tenisem. Bývalá světová jednička z Dánska na svém předposledním turnaji v kariéře vypadla po porážce 6:3, 4:6 a 0:6.

Nedočkala se tak vysněného finále proti kamarádce Williamsové, s níž si alespoň zahraje o titul ve čtyřhře. Hvězdný pár vyzve v neděli americkou dvojici Asia Muhammadová, Taylor Townsendová.

Turnaj žen v Aucklandu

tvrdý povrch, dotace 275 000 dolarů

Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Anisimovová (3-USA) 6:1, 6:1
Pegulaová (USA) - Wozniacká (5-Dán.) 3:6, 6:4, 6:0

Rubljov vyhrál bez ztráty setu turnaj v Dauhá

Dvaadvacetiletý ruský tenista Andrej Rubljov vyhrál bez ztráty setu úvodní turnaj ATP Tour v Dauhá. O dva roky mladšího Francouze Corentina Mouteta, který se z kvalifikace probojoval až do svého prvního finále, porazil 6:2 a 7:6.

Rubljov získal třetí titul v kariéře po triumfu na antuce v Umagu v roce 2017 a loňském vítězství na betonu v Moskvě. V Dauhá hrál finálový zápas už před dvěma lety, ale tehdy nestačil na Gaëla Monfilse.

V sobotu si poradil s jiným Francouzem a po výhře nad Moutetem se posune ve světovém žebříčku poprvé do dvacítky. V pondělí by měl být devatenáctý. Moutet si polepší po životním turnaji z 81. příčky na 71. místo.

Turnaj mužů v Dauhá

tvrdý povrch, dotace 1 465 260 dolarů

Dvouhra - finále:
Rubljov (2-Rus.) - Moutet (Fr.) 6:2, 7:6 (7:3)

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hokej pod širým nebem v Praze. V prosinci se na Letné představí nejen Sparta

30. dubna 2024  15:40

Na pražské Letné se na začátku prosince odehrají dva zápasy hokejové extraligy pod širým nebem....

Hancko a Liverpool? Podle médií by měl přijít z Feynoordu s trenérem Slotem

30. dubna 2024  15:40

Fotbalista Dávid Hancko by se podle britských médií mohl v létě stát posilou Liverpoolu. Bývalý...

Buď Španělsko, nebo Polsko. Tenistky znají soupeře pro čtvrtfinále B. J. King Cupu

30. dubna 2024  14:46,  aktualizováno  15:29

České tenistky nastoupí ve čtvrtfinále turnaje o Pohár Billie Jean Kingové buď proti domácím...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...