Sergej Stachovskij | foto: Profimedia.cz

Peníze jsou pro ně víc než morálka. Ukrajinec tepe do Srbů za hraní v Rusku

  • 37
Zatímco brání svou vlast ve válečném konfliktu přímo v řadách armády, rozčílila jej zpráva, že někteří jeho sportovní kolegové přijali pozvánku na víkendový exhibiční turnaj do ruského Petrohradu. Bývalý ukrajinský tenista Sergej Stachovskij jim pořádně vyčinil, načež konverzaci i s ostrými reakcemi zveřejnil na sociálních sítích.

„Viktore, jsem zklamaný, že tě vidím v Rusku, hádám, že jsou za tím peníze,“ napsal Stachovskij Srbovi Viktoru Troickému.

Reakce sportu na válku na Ukrajině

A dočkal se drsné odpovědi i s narážkou na svou aktivitu na sociálních sítích: „Být v zemi mých prarodičů je k nezaplacení. Jsi jen instagramový klaun, který míchá sport a politiku.“

„Moje účast nemá co dělat s válkou, ale když jsi ji zmínil, tak já i má země jsme si jí prošli a nikdy jsme nedostali žádnou podporu. Takže prosím sklapni,“ napsal ještě bývalý dvanáctý hráč světa a současný kapitán srbského týmu v Davis Cupu.

„Krása, tak si to užij. Je lepší být instagramovým klaunem, který brání svou zemi, než prodejnou ruskou dě***,“ shrnul Ukrajinec.

Podobně komunikoval i s dalším Srbem Jankem Tipsarevičem, kterému vytkl, že u něj „peníze stojí nad morálními zásadami“.

„Opravdu? A co říkáš na tohle, pane instagramový bojovníku za svobodu? Protestoval jsi ty nebo někdo z tvé zas**** rodiny, když NATO bombardovalo mou zemi, mé lidi a mou rodinu před nějakými dvaceti lety?“ ohradil se Srb, který ve světovém žebříčku vystoupal dokonce na osmé místo.

„Užij si peníze,“ rozloučil se s ním Stachovskij.

Kromě dvou známých Srbů se exhibice v Petrohradu, která probíhala od čtvrtka do neděle, zúčastnili ještě Španělé Pedro Martínez a Bernabe Zapata Miralles, Srb Laslo Djere či Maďar Márton Fucsovics. Všichni patří do elitní stovky žebříčku.

Ruská tenistka o Ukrajincích: Bůh vám nedal mozky. Reakce? Díky za upřímnost

Zástupci ukrajinského tenisu na Twitteru zveřejňovali fotky z galavečeru, všudypřítomné logo státní společnosti Gazprom či příslib Tipsareviče, že vítězové juniorských klání budou moci měsíc zdarma trénovat v jeho akademii.

Od vypuknutí války má Rusko zakázáno pořádat na svém území tenisové turnaje. Nicméně ředitel exhibice Alexander Medveděv uvedl, že dostal informaci, že „hráče a hráčky nemohou za účast postihnout žádné sankce od WTA a ATP“.

„Ale několik hráčů, se kterými jsme už byli domluveni, nakonec nedorazilo kvůli tlakům od ITF.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga