Fabrice Santoro

Fabrice Santoro | foto: Reuters

Santoro se na Australian Open na skok vrátí k tenisu. Kvůli rekordu

  • 9
Svou bohatou tenisovou kariéru uzavřel v listopadu, teď se k ní ale na skok vrátí. Francouzský veterán Fabrice Santoro oznámil, že se zúčastní nadcházejícího Australian Open. Kvůli rekordu. "Chci být prvním tenistou, který bude hrát na grandslamovém turnaji ve čtyřech různých dekádách," zdůvodnil Santoro své rozhodnutí.

V žádném případě se ale nejedná o návrat do profesionálního okruhu. "Je to moje osobní volba a nic jiného za tím nehledejte. Žádný comeback," sdělil Santoro francouzskému deníku L´Equipe.

Sedmatřicetiletý Francouz nebude mít se zařazením do hlavní soutěže žádný problém, v žebříčku mu totiž patří mu totiž 68. místo.

Rodák z Tahiti hrál svůj první grandslam v roce 1989 v Paříži. Hrál tak v desetiletí začínajícím číslem 8, 9, 0 a teď se chystá i na jedničku. Letošní Australian Open, které začíná 18. ledna, bude jeho jubilejním 70. turnajem "velké čtyřky" a 46. grandslamem v řadě.

Právě v Melbourne si připsal největší úspěch v grandslamové dvouhře- před čtyřmi lety zde došel až do čtvrtfinále.

Jinak se mu dařilo spíše v deblu. V Austrálii dvakrát triumfoval s Michaelem Llodrou (2003, 2004), v roce 2002  dohráli ve finále. Těsně pod vrcholem zůstal i na Roland Garros (kde ale v roce 2005 vyhrál mix) a ve Wimbledonu. Celkem během kariéry vyhrál šest turnajů ve dvouhře a 24 ve čtyřhře.

A porazil celkem 17 hráčů, kteří se dříve nebo později stali světovými jedničkami. Recept nenašel jen na Kafelnikova, Lendla a Nadala.

Poslední zápas profesionální kariéry odehrál muž s přezdívkou Kouzelník (dal mu ji Pete Sampras) loni v listopadu na Masters v Paříži, kde ho v prvním kole vyřadil James Blake.

Raketu na hřebík ale Santoro nepověsí. "Tenis je můj život. Moje rozhodnutí odejít neznamenalo, že hodím rakety do skříně. Budu nadále hrát exhibice ve čtyřhře, protože cítím, že pořád hraju na dobré úrovni."

Měl by Fabrice Santoro pokračovat v tenisové kariéře?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 úterý 12. ledna 2010. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 338
Ne
Ne 228

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga