Slovenský tenista Martin Kližan slaví daviscupové vítězství svého týmu nad

Slovenský tenista Martin Kližan slaví daviscupové vítězství svého týmu nad Ukrajinou. | foto: www.cas.sk

S Nadalem to není košer, nezapřel se slovenský tenisový drzoun

  • 75
Slovenský tenis má nového hrdinu. A ten si hned zadělal na průšvih. "Podle mne Djokovič nebere nic, ale Nadal možná ano. S Nadalem to podle mne není košer," napsal v on-line rozhovoru pro www.cas.sk Martin Kližan. V žebříčku ATP mu patří 89. příčka a o víkendu "zachránil" slovenský daviscupový tým v euro-africké zóně.

V bratislavském souboji proti Ukrajině vyhrál dvě dvouhry, rozhodující třetí bod pro tým kapitána Miloslava Mečíře získal v souboji se Sergijem Stachovským.

Jednadvacetiletý Kližan má pověst "enfant terrible" slovenského tenisu, výbušnou povahu a sbírku rozbitých raket. Pod vedením bývalého šestého hráče světa Karola Kučery v posledním období zkrotil emoce ve prospěch tenisu a o víkendu Slováci oslavovali šikovného leváka s ohromným švihem v ruce. Na kurtu podal bývalý vítěz juniorské dvouhry na Roland Garros bojovný výkon.

Je to můj názor, tvrdí Kližan

Rozdal spoustu rozhovorů, neodmítl ani pozvání na on-line rozhovory. A v jednom dostal otázku: Myslíš si, že Djokovič bere nějaký doping? Je normální, že tak vyskočil (tenisově)?

Odpověď? "Podle mne Djokovič nebere nic, ale Nadal možná ano. S Nadalem to podle mne není košer," napsal čtenářům.

"Ne, nikoho jsem neobvinil! Je to prostě můj osobní názor," vysvětloval poznámku na adresu bývalé světové jedničky.

Dlouhodobě působí spojení "Rafael Nadal a doping" v tenisovém světě jako horký brambor. Muskulaturní postava rodáka z Mallorky budí emotivní diskuse. Ale v zákulisí. Veřejné komentáře tenistů nejsou na programu.

Nadal: Komisaři nás obtěžují

A šestinásobný vítěz Roland Garros v pravidelných intervalech odmítá jakoukoli souvislost s nedovolenými prostředky. Ale taky zbrojí proti politice dopingových orgánů, komisaře v oblibě nemá. "Obtěžují nás," říká o pravidlech. 

Španělský tenista Rafael Nadal

V dopingových kauzách minulosti se jednoznačně postavil na stranu Yaniny Wickmeywerové nebo Richarda Gasqueta. Belgičanka dostala distanc za to, že třikrát neoznámila místo svého pobytu. Francouz byl pozitivně testován na kokain.

Popřít však nemůže fakt, že v roce 2006 figurovalo  vedle fotbalistů a cyklistů ve španělské dopingové aféře Puerto také jeho jméno.

"Nikdy v životě jsem žádné zakázané prostředky nebral a nebudu! Jsem dost uvědomělý na to, abych nepodváděl," tvrdí jednoznačně.

Fakt je jediný: pozitivní dopingový test nikdy neměl. Bývalý slovenský mistr Evropy do 16 let Martin Kližan k tomu jen lakonicky dodává. "Agassiho také nikdy nechytili. A později se přiznal sám."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga