Arantxa Rusová na turnaji v Miami | foto: AP

Skoro rok nevyhrála. Musím dřít, nic jiného mi nezbývá, říká tenistka

  • 6
Že si historie pamatuje pouze vítěze? V případě nizozemské tenistky Arantxy Rusové to neplatí. Dvaadvacetiletá hráčka vyrovnala v 1. kole grandslamového Wimbledonu nelichotivý rekord v počtu porážek v řadě. Na okruhu WTA nevyhrála skoro rok.

Rusová loni v srpnu na turnaji v Dallasu porazila Švýcarku Oprandiovou 7:5, 6:4. Pak už nikoho. Kam přijela, tam prohrála. Z krize se stále nedokáže vyhrabat, mladá Holanďanka bloudí v kruhu porážek. V sezoně 2013 nesvítí u jejího jména ani jedna výhra na elitním turnaji.

V úterý na londýnské trávě proti Rusce Olze Pučkovové zaznamenala Rusová 17. porážku v řadě, čímž vyrovnala rekord Sandy Collinsové z let 1984 až 1987. "Snažím se odvádět maximum, ale na téhle úrovni potřebuju hrát lépe, abych vyhrála," řekla.

Japonská "babička" je jako Navrátilová

Opačné starosti než Rusová řeší o dvacet let starší Japonka Kimiko Date-Krummová.

V 1. kole za 44 minut zametla 6:0, 6:2 s náctiletou Němkou Witthöftovou a stala se druhou nejstarší hráčkou, která ve Wimbledonu vyhrála zápas.

Rekord drží legendární hráčka Martina Navrátilová, která se v roce 2004 dostala do 2. kola ve 47 letech. "Jsem plná vášně a mám ráda výzvy, proto pořád hraju," řekla dvaačtyřicetiletá Japonka. "Ale v mém věku to není lehké."

Na tiskové konferenci mluvila o zápisu do historie blondýnka s oranžově nalakovanými nehty vyrovnaně. I když je jasné, že byla středem zájmu žurnalistů z opačných důvodů. Rusová přitom vítězit umí (na podnicích ITF nebo ve Fed Cupu má pět singlových výher), jen si vzpomenout jak na to.

Vždyť loni byla třeba v osmifinále Roland Garros, ve druhém kole Wimbledonu zaskočila Australanku Stosurovou. Než začala šňůra porážek, byla Rusová 61. tenistka světa.

Teď se však v žebříčku propadla až do druhé stovky. "Na začátku roku jsem špatně podávala. Je to těžké, když rozdávám spoustu bodů zadarmo. Není to vydařené období, prohrála jsem toho hodně. I když někdy tam šance byly."

Rusová se přesto nevzdává, chce bojovat. V případě další porážky by se totiž zapsala do tenisových dějin. O takový záznam v archivech však určitě nestojí. "Musím tvrdě dřít. Nic jiného mi ani nezbývá."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga