Parádní jízda rozjeté Muchové. Poprvé v kariéře slaví pařížské osmifinále

  13:52aktualizováno  23:19
Poslední na turnaji, ale vítězná! Karolína Muchová se raduje z premiérového postupu do osmifinále antukového Roland Garros. Neoblíbené soupeřce Irině Beguové z Rumunska nepovolila ani set a zvítězila 6:3, 6.2. S Paříží se definitivně loučí Markéta Vondroušová, která s parťačkou Miriam Kolodziejovou ve druhém kole čtyřhry padla s ruským párem Veronika Kuděrmětovová, Ljudmila Samsonovová 6:2, 6:7 (3:7), 3:6.
Karolína Muchová se hecuje ve třetím kole Roland Garros.

Karolína Muchová se hecuje ve třetím kole Roland Garros. | foto: Profimedia.cz

Odplatu za předešlé dvě porážky uštědřila soupeřce poslední česká tenistka singlové části s velkou grácií. Rumunku Beguovou zdolala Muchová 6:3 a 6:2 a poprvé v kariéře postoupila do osmifinále antukového grandslamu.

Muchová vs. Beguová

Podrobná reportáž

V něm vyzve v neděli dvacetiletou Rusku Elinu Avanesjanovou, která se po neúspěchu v kvalifikaci dostala do hlavní soutěže jako „lucky loser“.

„Snažila jsem se diktovat hru, nedat jí moc času a vyhnout se delším výměnám, což fungovalo,“ radovala se hráčka ČLTK Praha po úspěchu ve třetím kole.

První game na svém servisu si sebevědomě podmanila a skvěle si zvykala i na nepříjemné kopcovité údery Beguové. Do úzkých soupeřku dostala hned ve druhé hře, kde si promyšlenými returny vytvořila brejkbol, který však Rumunka dokázala odvrátit.

Šlofík ve školce i chraplák. Jak se Muchová hecla: Potřetí s ní neprohraju

Muchová se sice opírala o kvalitní servis, v rychlejším vedení jí však bránila netrpělivost, se kterou neoblíbené obloučky odehrávala, a řada nevynucených chyb. Technikou úderů nad Beguovou ale vyčnívala, a tak to byla právě česká tenistka, která po většinu času udávala tempo hry.

Rumunce tlačila rány do forhendové strany, na které Beguová příliš neexceluje. Zlom přišel v osmém gamu, kdy se nevzdala a po třech promarněných brejkbolech už ten čtvrtý parádně proměnila.

A za stavu 5:3 šla podávat na výhru v prvním setu. A sadu završila nejlépe, jak mohla, soupeřce nepřenechala ani jeden fiftýn.

Karolína Muchová hraje forhend ve třetím kole Roland Garros.

Zápal pro hru si Muchová přenesla i do druhého setu, po sérii povedených úderů sice nevyužila tří nabídnutých brejkbolů, na dvorci Simonne Mathieuové ale nadále dominovala dravostí.

Beguovou trápil nerovnoměrný nadhoz míčku při podání a Češka jí psychiku šramotila zákeřnými kraťasy. Precizní přechody na síť Muchové vyvrcholily v osm minut trvajícím třetím gamu uloupeným brejkem. Pak už česká hráčka utkání vévodila naplno.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Prořídlé ochozy třetího největšího kurtu odměňovaly každý povedený kousek Muchové, naopak Beguová se stále více dostávala pod tlak. Šikovná Češka uzmula i další nabídnutý brejkbol. Místo toho, aby ho potvrdila a uklidnila se průběžným výsledkem 5:1, kvůli nevynuceným chybám ztratila servis.

Převálcovaly ji snad brzké myšlenky na možný postup? Ani náhodou. Muchová si suverénně dokráčela pro další brejk a podporu diváků. „Kája, Kája,“ skandovali. Nejen jim udělala šestadvacetiletá bojovnice radost, když po hodině a půl zvedala ruce jako vítězka.

Vondroušová končí i ve čtyřhře

„Teď ze mě bude deblová specialistka,“ komentovala Vondroušová po vypadnutí ze singlové části turnaje. Její předsevzetí se však k lítosti obou českých tenistek nenaplnilo. S o tři roky starší Kolodziejovou v prvním kole sice otočily zápas proti francouzské dvojici Estelle Cascinové a Carole Monnetovové, přehrát nasazené Rusky však nedokázaly.

V prvním setu především díky kvalitnímu servisu české duo zaskočilo soupeřky poměrně rychlým vítězstvím 6:2, poté se ale jejich úderná hra začala rozpadat a Kuděrmětovová se Samsonovovou naopak zaútočily.

Největší šanci promarnily Češky v dvanácté hře druhého setu. V gamu trvajícím přes patnáct minut si čtyřikrát vypracovaly mečbolovou příležitost, ani jednou ji však neproměnily. Naopak Rusky se poté v klíčovém tiebreaku druhé sady opřely o přesné podání a utkání dovedly do rozhodujícího třetího setu.

Grandslamová olympiáda? Pro Čechy má i zápory, Plíšková zmínila poslední rok

V něm Češky nezužitkovaly výhodu získaného brejku a naopak samy o servis dvakrát přišly. V devátém gamu se sice pokusily zápas zdramatizovat, když vybojovaly brejkbol, k ničemu velkému je však Rusky nepustily. Proměněným druhým mečbolem tak finalistku singlu z roku 2019 Vondroušovou vyřadily z letošního turnaje i v deblové části.

Dál jde ve čtyřhře naopak Marie Bouzková, jež se španělskou kolegyní Sarou Sorribesovou Tormovou zdolaly 7:5, 6:2 norsko-japonské duo Ulrikke Eikeriovou a Eri Hozumiovou, které si v prvním kole vyšláply na Kateřinu Siniakovou a Barboru Krejčíkovou.

Alcaraz i Djokovič bez ztráty setu

Ve třetím kole překvapivě vypadla loňská čtvrtfinalistka Jessica Pegulaová. Světovou trojku hladce přehrála Belgičanka Elise Mertensová, za 82 minut si s Američankou poradila jednoznačným poměrem 6:1 a 6:3. Pegulaová se tak s antukovým Roland Garros rozloučila už jako čtvrtá hráčka nejlepší desítky žebříčku v úvodním týdnu a dosud nejvýše nasazená.

Podporujete Lukašenka? Bez komentáře, odsekla Sabalenková ukrajinské novinářce

Naopak první pařížské osmifinále si zahraje Aryna Sabalenková z Běloruska. Vítězka letošního Australian Open zvládla i třetí zápas na turnaji bez ztráty setu, Rusku Kamillu Rachimovovou porazila 6:2, 6:2. Světová dvojka má v případě zisku titulu šanci vyhoupnout se do čela žebříčku, bez ohledu na výsledek loňské šampionky Igy Šwiatekové.

Dál postupuje rovněž Novak Djokovič, který nadále živí naděje na rekordní 23. grandslamovou trofej. Španěl Alejandro Davidovich Fokina mu sice statečně vzdoroval úhlednými a nechytatelnými údery, díky kterým první i druhou sadu dovedl do tiebreaku, Srb však potvrdil roli favorita a zvítězil 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:2. Na letošním majoru tak stále prochází bez ztráty setu.

Postupuje také Řek Stefanos Tsitsipas, jenž proti Argentinci Diegu Schwartzmanovi rovněž potvrdil roli favorita. Na druhém největším dvorci Suzanne Lenglenové zvítězil po dvou hodinách jasně 6:2, 6:2, 6:3.

Na největším kurtu Philippa Chatriera uzavřel páteční program lídr světového žebříčku Carlos Alcaraz. Španělský mladík porazil Denise Shapovalova z Kanady 6:1, 6:4, 6:2 a stejně jako Djokovič pokračuje na turnaji dál bez ztráty setu.

Dvacetiletý Alcaraz, jenž by na pařížské antuce rád navázal na krajana Rafaela Nadala, smetl Shapovalova v úvodní sadě za 36 minut. Ve druhém setu se sice hra vyrovnala a šampion US Open dokonce prohrával 1:4, pak ale opět převzal taktovku. Získal sedm her v řadě a koncovku si pohlídal. O postup do čtvrtfinále se Španěl utká s italským tenistou Lorenzem Musettim.

Tenisový turnaj French Open v Paříži

antuka, dotace 49,6 milionu eur

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:

Chačanov (11-Rus.) - Kokkinakis (Austr.) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6 (7:5)
Djokovič (3-Srb.) - Davidovich (29-Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:2
Sonego (It.) - Rubljov (7-Rus.) 5:7, 0:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:3
Ofner (Rak.) - Fognini (It.) 5:7, 6:3, 7:5, 1:6, 6:4
Tsitsipas (5-Řec.) - Schwartzman (Arg.) 6:2, 6:2, 6:3
Musetti (17-It.) - Norrie (14-Brit.) 6:1, 6:2, 6:4
Alcaraz (1-Šp.) - Shapovalov (26-Kan.) 6:1, 6:4, 6:2
Varillas (Peru) - Hurkacz (13-Pol.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), 4:6, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:

Gille, Vliegen (Belg.) - Jebavý, Martínez (ČR/Ven.) 6:1, 6:2

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:

Muchová (ČR) - Beguová (27-Rum.) 6:3, 6:2
Mertensová (28-Belg.) - Pegulaová (3-USA) 6:1, 6:3
Kasatkinová (9-Rus.) - Stearnsová (USA) 6:0, 6:1
Sabalenková (2-Běl.) - Rachimovová (Rus.) 6:2, 6:2
Pavljučenkovová (Rus.) - Potapovová (24-Rus.) 4:6, 6:3, 6:0
Svitolinová (Ukr.) - Blinkovová (Rus.) 2:6, 6:2, 7:5
Avanesjanová (Rus.) - Tausonová (Dán.) 3:6, 6:1, 7:5
Stephensová (USA) - Putincevová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:

Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) - Eikeriová, Hozumiová (Nor./Jap.) 7:5, 6:2
Kuděrmětovová, Samsonovová (15-Rus.) - Vondroušová, Kolodziejová (ČR) 2:6, 7:6 (7:3), 6:3
Sutjiadiová, Katóová (16-Indon./Jap.) - Nosková, Chromačovová (ČR/Rus.) 6:4, 7:5

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...