Rumunka Beguová (vpravo) chválí Petru Kvitovou při gratulaci u sítě na Australian Open.

Rumunka Beguová (vpravo) chválí Petru Kvitovou při gratulaci u sítě na Australian Open. | foto: AP

Když budeš dál takhle válet, vyhraješ celý turnaj, řekla sokyně Kvitové

  • 72
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - V běhu za základní čárou si Petra Kvitová přehodila raketu z levé ruky do pravé, kterou v tísni vykouzlila dokonalý lob. Míček přeletěl Rumunku Beguovou a spadl těsně před lajnu. Úder, který stanice Eurosport na Australian Open vyhlásila ránou dne, ozdobil výborný výkon české tenistky. Žádné zbytečné otálení. 6:1, 6:3. Hurá do třetího kola.

Dominantní Kvitová a Berdych slaví postup

3. den Australian Open - zpravodajství

Petra Kvitová gestikuluje během přestávky mezi prvním a druhým setem ve 2. kole...

Tam dole, ve své oblíbené zemi daleko pod rovníkem, vyhrála Kvitová už sedm zápasů za sebou. Po titulu ze Sydney vtrhla též do melbournského grandslamu.

Sama si nepamatuje, kdy do některého ze čtyř největších podniků vstoupila tak suverénně a rázně. Z letmé kontroly statistik vyplývá, že pouhých devět gamů ztratila v prvních dvou utkáních naposledy na US Open 2015, z něhož tenkrát bez okolků vyprovodila Němku Siegemundovou a Američanku Gibbsovou.

„Zvlášť ve zdejších podmínkách je fajn ušetřit co nejvíc sil,“ řekla ve středu. „I když dneska nebylo nějak brutální vedro. Při rozehrávce docela foukalo, ale pak se vítr zklidnil, takže panovaly perfektní podmínky.“

Padá z vás postupně obvyklá grandslamová tréma?
Určitě jsem se ve druhém kole cítila lépe než v prvním, ve kterém jsem ještě byla taková zaťatá a hrála se zataženou ruční brzdou. Tentokrát jsem soupeřce hned vzala servis a pak jsem brejk potvrdila. Údery od základní čáry byly fajn, cítila jsem se dobře na nohách. Kdyby to tak pokračovalo, nezlobila bych se.

Co ten lob pravačkou? Nechystáte se ho použít častěji?
Ani ne... Reagovala jsem instinktivně. Šla jsem doleva, ona míč zahrála na střed, takže jsem ho přeběhla a už se k němu levačkou nedostala. Byla to náhoda.

16.ledna 2019 v 09:21, příspěvek archivován: 16.ledna 2019 v 12:42

VIDEO: A right-handed lob off balance ?? @Petra_Kvitova wins Shot of the Day ?? #AusOpen https://t.co/C727DxR0eL

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

A right-handed lob off balance @Petra_Kvitova wins Shot of the Day #AusOpen https://t.co/C727DxR0eL

Ani v tréninku podobný manévr nezkoušíte?
Jen občas se mi to stane... Teď mě ale napadlo jedno vysvětlení.

Ano?
Jak jsem minulý týden v Sydney za deště čekala na nějaké zápasy, tak jsem si krátila čas ping pongem. Hraju ho - stejně jako badminton - odmalička pravačkou, abych si nekazila tenisovou techniku. Takže možná tam jsem to nacvičila.

Víte, že klip čile a úspěšně běhá po sociálních sítích?
Nemám tušení, ještě jsem ani neotevřela telefon. Že bych aspirovala na Shot of the Day? Každopádně jsem koukala, jak míček pěkně letěl. Zasmála jsem se tomu, stejně jako trenéři v boxu.

Slyšel jsem dobře, jak vám Rumunka u sítě řekla, že vyhrajete celý turnaj, pokud budete dál válet jako proti ní?
Ono to bylo slyšet? Fakt? Myslela jsem, že o tom nikdo neví, ale koukám, že se nic neutají. Jako člověka ji mám ráda, ale hodně mě překvapila. Na druhou stranu to říkala s úsměvem a nadhledem, což je fajn.

Co čekáte od další rivalky, Švýcarky Benčičové, se kterou máte bilanci 2-0?
Zápasy si ani nepamatuju. Vrací se po zranění, kdysi už nakoukla do Top 10, takže je nebezpečná. Hraje dost ploché údery z obou stran. Stojí blízko u základní lajny a rány rychle vrací. Trénovaly jsme spolu v Pekingu, ale taktický plán nechám na Jirkovi (trenéru Vaňkovi).


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga